U službeni posjet Hrvatskoj u utorak je stigla predsjednica Vlade Finske Sanna Marin. Sastala se s predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku, nakon čega ju je u Banskim dvorima primio premijer Andrej Plenković. Među temama razgovora bili su želja Finske, kao i Švedske, za ulaskom u NATO i situacija u BiH.

Plenković je nakon sastanka rekao da su između ostalog razgovarali o njenim dojmovima nakon posjeta nekoliko država jugoistoka Europe.

– Bilo je vrlo lijepo čuti snažnu potporu Finske hrvatskom članstvu u europodručju, hrvatskom članstvu u schengenskom prostoru, rekao je Plenković.

Razgovarali su i o situaciji nakon ruske agresije na Ukrajinu. Plenković je rekao da je invazija stubokom promijenila međunarodne odnose i sigurnosne ugroze na europskom kontinentu, koja je imala teške posljedice po ukrajinski narod, ali je za posljedicu imala i rast cijena energenata i hrane.

Plenković je istaknuo da su raspravili i situaciju u BiH.

– Objasnili smo finskoj premijerki posebno važnost izmjene izbornoga zakona kako bi izbori koji se trebaju održati u listopadu bili pravedni, kako bi i hrvatski narod kao konstitutivni narod u BiH bio u poziciji, kao i druga dva, da je ravnopravan i da Hrvati biraju svoje predstavnike u predstavnička i najviša tijela BiH, rekao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska godinama ima jasnu poziciju podrške Bosni i Hercegovini u dobivanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

– Smatramo da bi bilo dobro da i BiH dobije status kandidata, a da se pritom, naravno, napravi korak koji je ključan, a to je da se postigne dogovor o izmjenama izbornoga zakona i ograničenim ustavnim reformama koji bi omogućio da svi narodi u BiH i drugi građani budu ravnopravni, rekao je Plenković.

Rekao je i da je Marin prenijela želju Finske da postane članica NATO-a.

– Mi poštujemo taj izbor Finske, poručio je hrvatski premijer, ističući važnost NATO-a u situaciji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Plenković je naveo da su razgovarali i o gospodarskim odnosima.

Marin je rekla da cijeni hrvatsko prijateljstvo i suradnju, a razgovore je ocijenila vrlo važnima, dodavši kako vjeruje da će Hrvatska i Finska uskoro biti saveznici u NATO-u.

– Nema tješnjeg odnosa nego biti članom ovakvog jednog savezništva gdje branimo jedni druge. Ruski brutalan rat protiv Ukrajine zaista je promijenio sigurnosno okruženje, rekla je Marin, naglasivši važnost podrške Ukrajine.

Rekla je da članstvo u NATO-u uživa veliku podršku finskih građana.

– Mi pružamo sigurnost, naše obrambene snage su među najsnažnijima u Europi i već sada mogu funkcionirati besprijekorno s NATO-om. Zahvaljujemo Hrvatskoj na podršci, poručila je.

Marin je također izrazila zadovoljstvo što će Hrvatska sljedeće godine usvojiti euro.

– Zaista možete biti sigurni i u našu podršku kad je riječ o ulasku u schengenski prostor, rekla je.

Marin je, odgovarajući na novinarska pitanja nakon izjave s Plenkovićem, rekla i da je imala dobar razgovor s Milanovićem, koji je već prije poručivao da bi podršku ulasku Finske u NATO trebalo uvjetovati rješavanjem situacije u BiH.

– Važno je iz perspektive NATO-a da dvije zemlje koje ispunjavaju sve kriterije postanu članice i bilo bi bolje prije nego kasnije, rekla je.

– Vjerujem da Hrvatska podržava naše članstvo u NATO-u i nisam dobila nikakve druge informacije na današnjem sastanku, dodala je.

 

M.M.