Milanovićeva najava kandidiranja na parlamentarnim izborima protivna je osnovnim načelima i ulozi predsjednika te se pokazuje kao paničan potez zbog nemogućnosti povećanja rezultata SDP-a dosadašnjim aktivnostima. Ako pokušamo situaciju jednostavno opisati nogometnim rječnikom, Milanović je sudac koji je pokušao namjestiti rezultat na utakmici puštanjem SMS poruka, pa kad mu to nije uspjelo, najavio je da će istodobno igrati za momčad SDP-a kao kapetan.

Nakon što odigra utakmicu u kojoj sudi, ako momčad SDP-a pobjedi, tek tada će dati ostavku na funkciju suca. Kakvo je to stanje uma u kojem se nalazi taj čovjek kojem ništa nije uspjelo da bi pomogao SDP-u pa sad pokušava s ovakvim očiglednim nesportskim potezima? 

SDP je 2000. uveo predsjednika fikusa

Ljevičarski ustavni stručnjaci pisali su izmjene Ustava 2000. godine upravo s ciljem promjene ovlasti predsjednika (ukidanje polupredsjedničkog sustava). SDP-ovi profesori ovih dana toliko su iskritizirali Milanovića da izgleda kao početnik koji je na sumnjiv način završio pravni fakultet. U izmjenama Ustava iz 2000. godine SDP je uveo poznati model provjera-ravnoteža (pojedine institucije kontroliraju jedna drugu) a upravo je Milanovićev potez očito kršenje tog načela. Grbin je izjavio da niti u jednom paragrafu Ustava ne piše da je Milanoviću zabranjeno kandidiranje. Ta izjava će se godinama prepričavati na predavanjima na pravnim fakultetima. Ne znamo gdje je Grbin završio fakultet, ali je očito da nije naučio osnovno pravilo da načelo zakonitosti građanima propisuje zabrane, a tijelima vlasti propisuje ovlasti. To znači da građani smiju raditi sve osim onog što im je zabranjeno, a tijela vlasti smiju raditi samo ono što im je izričito propisano kao ovlast. Dakle, ne treba pisati izričita zabrana, nego je dovoljno da to nije propisano u Ustavu kao dopuštena ovlast predsjednika. Radi toga nema nikakve dvojbe kakva bi trebala biti odluka Ustavnog suda, a za čitatelje koji nisu pravnici preporučujemo pretraživanje ozbiljnih portala znanstvenih časopisa (Hrčak, Croris, Znalac).

Trenutni pad Milanovićeve popularnosti

Nakon što je proteklih mjeseci vidio da ne uspijeva privući glasače plasiranjem konstruiranih SMS poruka, organiziranjem noćnih prosvjeda ili objedinjavanjem oporbe, Milanović u velikom strahu poduzima nepoštene radnje ne bi li skrenuo SDP s gubitničkog pravca. Takav njegov potez odgovara HDZ-u jer će mu se sada popularnost strmoglaviti s obzirom da se ne može lažno prikazivati kao nadstranački predsjednik svih građana. Međutim, problem je što Milanović pokazuje da namjerava kršiti Ustav za vlastite ciljeve a kod takve varijante se moramo zapitati što bi mu još moglo pasti na pamet? Nama se čini da je on svjestan da ne može s SDP-om osvojiti saborsku većinu pa namjerava nastaviti obnašati funkciju predsjednika samo zato da bi kod odabira mandatara izveo drugi dio prijevare i dao mandat SDP-u po nekom svojem fiktivnom proračunu mandata. Ako će rezultati SDP-a biti katastrofalni, tada će vjerojatno pokušati treći dio prijevare i nametnuti neku tehničku vladu.  

Skandali umjesto rezultata

Milanović je svjestan da nema rezultata kao predsjednik RH, pa pokušava izvoditi medijske parade. Može li se itko sjetiti nekih rezultata koje je postigao, zakona koje je predložio, projekata koje je pokrenuo ili velikih predsjednika s kojima se susretao? Lako mu je bilo dok je mogao kao predsjednik povremeno dobacivati komentare, ali kao premijer bi morao nešto raditi i više ne bi bio sam, nego bi trebao predložiti ministre, a nije poznato da SDP ima takvih kapaciteta. Milanovićeva vlada bila je jedna od neuspješnijih u povijesti Hrvatske. Sjećate li se nekog njegovog rezultata u školstvu, zdravstvu, financijama, diplomaciji ili investicijama. Možemo se zapitati koji je razlog za njegov ulazak u kampanju? Jeste li možda čuli da u izbore ide zato jer želi poboljšati industriju, privući fondove, povećati izvoz ili proizvodnju? Ništa od toga. Jedino smo čuli da se jako boji novog tužitelja. Toliko se boji novog tužitelja da bi svatko pomislio da ima neke jako važne motive za strah. Doista se moramo zapitati kakve spise kriju ladice USKOK-a i kakve SMS poruke ćemo uskoro čitati iz Kovačevićevog kluba u Slovenskoj.  

Milanovićevo preuzimanje Glavnog stožera i SOA-e?

Ako razmatramo što bi u narednom koraku prijevare još mogao zloupotrijebiti za interese SDP-a, u takvoj paničnoj situaciji još mu kao varijanta preostaje proglasiti izvanredno stanje i nasilno preuzeti vlast. Nedavno je imenovao novog načelnika glavnog stožera, a čini nam se da to nije slučajno, kao ni okolnost da je odbio prijedlog šefa SOA-e te bi i na tu funkciju pokušao instalirao neki svoj partijski kadar. Očekujemo da ga Ustavni sud odmah smijeni s mjesta predsjednika ne samo zbog dosadašnjih zlouporaba nego i da bi se prevenirao svaki teži potez očito iracionalnog predsjednika i nepopravljiva šteta koju bi mogao napraviti ako nastavi s zlouporabama svojih drugih ovlasti.