Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost za organiziranje glasanja državljana Republike Hrvatske koji borave na teritoriju Bosne i Hercegovine, u povodu održavanja izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Glasanje državljana Republike Hrvatske u BiH bit će održano 16. i 17. travnja 2024. godine u terminu od 7.00 do 19.00 sati na sedam lokacija, uključujući Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu, Kampus Sveučilišta u Mostaru, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Hrvatski kulturni centar ,,Sv. Franjo“ u Tuzli, Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića u Livnu, Osnovnu školu „Vitez“ u Vitezu i Sportski kulturni centar u Orašju.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini ranije je pozvalo birače koji imaju državljanstvo Hrvatske da se registriraju kako bi mogli glasati na izborima.

Registracija je moguća do 6. travnja 2024. godine.

Birači mogu podnijeti zahtjeve za registraciju ako imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta te ako žele glasati u inozemstvu mogu podnijeti “Zahtjev za prethodnu registraciju” u diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača.