Vrsta pištolja kojim je pucano na vozilo glavnog državnog odvjetnika nije zanimljiva samo zbog tragova koje ostavlja na mjestu događaja nego i zbog simboličke poruke. Korišten je pištolj kalibra 7,65 mm koji je znatno manji od današnjih službenih pištolja od 9 mm. Kao takav relikt može podsjećati na bivša vremena u kojima je to bio službeno naoružanje represivnih socijalističkih službi.

Pištolji kalibra 7,65 mm znatno su manjih ukupnih dimenzija od pištolja kalibra 9 mm, što znači da se mogu jednostavnije skrivati. Zbog znatno manje ukupne mase i manjeg spremnika streljiva puno su lakši za duže nošenje. Za počinitelja koji nastoji čim brže počiniti kazneno djelo i zatim se udaljiti, takav pištolj je znatno prikladniji od većih kalibara. Zbog manjih dimenzija pištolja brže ga je izvaditi i naciljati, lakše je ubaciti metak u cijev jer ima slabiju oprugu, trzaj kod opaljenja je također slabiji zbog manjeg streljiva pa je i nastavak ciljanja za sljedeći hitac povoljniji, što omogućuje veću pouzdanost u pucanju. Prasak je također slabiji zbog manje količine barutnog punjenja, te će manje privlačiti pažnju.

Nakon pucanja jednostavnije ga je sakriti u odjeću i udaljiti se s mjesta događaja. Dakle za situaciju u urbanim uvjetima kada je na brzinu potrebno počiniti kažnjivo djelo, a ne treba velik broj streljiva, odabir ovakvog pištolja pokazuje se kao planirani potez a ne samo izgred amaterskih počinitelja koji su htjeli napraviti štetu na vozilu.

PRAVI PIŠTOLJ ZA URBANE UDBAŠE

Pištolje kalibra 7,65 proizvodi velik broj europskih proizvođača: Beretta, Sig Sauer, Walther, Heckler&Koch i drugi. Za kontekst ovog pucanja zanimljivo je da Crvena Zastava iz Kragujevca također odavno proizvodi pištolj M70 u kalibru 7,65 mm i da je u bivšem sustavu to bio službeni pištolj oficira armije, agenata državne bezbednosti (UDBE) i brojnih drugih represivnih službi na višim razinama. Takav pištolj je više bio nešto kao statusni simbol jer se nije očekivala uporaba na višim hijerarhijskim razinama. Agenti UDBE jednostavnije su mogli raditi kad nose oružje koje im ne otežava kretanje i skriva se lako pod odjeću.

>>

U krugovima ljubitelja oružja poznata je vrlo široka uporaba navedenog kalibra 7,65 mm u obavještajnim agencijama i specijalnim snagama iako naizgled ostavlja dojam oružja slabijih mogućnosti. Primjer korištenja oružja manjeg kalibra je izraelski Mossad koji je u specijalnim operacijama koristio čak i manji kalibar 6,35 mm i to najčešće pištolje talijanske Berette. Potvrđeno je korištenje malog kalibra u velikom broju uklanjanja terorista. Toliko često je korišten u radu Mossada da je postao poput zaštitnog znaka. Poznato je čak par slučajeva korištenja u zrakoplovima, za što je slabo streljivo pogodno jer se smanjuje mogućnost kolateralnih žrtava i oštećivanja zrakoplova. Čak je i britanski pisac Fleming na temelju svojeg iskustva iz mornaričke obavještajne agencije u kojoj je nosio isti kalibar 7,65 mm, u filmove Jamesa Bonda također stavio elegantni pištolj od 7,65 mm Walther PPK. Prikladniji je uz odijelo i teže se uočava.

NAPADI KAO NA NEPRIJATELJSKU EMIGRACIJU

Negativci u filmovima iz komunističkih represivnih službi također su koristili iste kalibre pa je to možda bila inspiracija Milanoviću. Korištenje pištolja koji je bio službeno oružje UDB-e predstavlja glavnu poruku državnom odvjetniku. Ako navedeno promatramo u kontekstu uloge glavnog državnog odvjetnika u ranijim postupcima protiv Perkovića i Mustača, te u mogućim novim postupcima protiv SDP-ovih kriminalaca čiji predmeti su skriveni u ladice, to može imati veliku simboliku.

>>

 Poruka glavnom državnom odvjetniku je neka bude svjestan koje službe mu prijete i što mogu napraviti ako započne s istraživanjima. Urbani udbaši su promijenili retoriku ali se u suštini radi o istim nasilnim metodama kojima su se obračunavali desetljećima ranije s političkom emigracijom. Novi glavni državni odvjetnik je u njihovim glavama poput emigranta jer se ne uklapa u njihovo društvo. Odvažno se izdvojio od poslušnih tužitelja koji strogo slušaju Milanovića. Milanović se ponaša kao Tito, možda i zbog najave premještanja iz spomen grobnice.

Što možemo zaključiti iz činjenica kako nitko od SDP-ovih političara nije osudio napad na Turudića i odrekao se nasilja. Bit će zanimljivo čitati SMS poruke Milanovića i njegovih suradnika, pa zato molimo nove tužitelje neka ih čim prije krenu puštati u javnost kad preuzmu funkcije.