Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočio je polovicom listopada prošle godine u Opatiji koncertnoj promociji albuma Solo-tutti proslavljene pijanistice Ide Gamulin, na čijem se albumu nalazi i njegova skladba Jubilus. Samo po sebi u tome nema ništa sporno, da se tako ne zove i tvrtka čija je direktorica u bijegu zbog optužbi za prijevaru, što aktualnog predsjednika stavlja u žižu nove afere.


Pojašnjavajući odnose između ZAMP-a i Vojkovićevog Emporiusa, Malić je naveo  da je zagrebačka tvrtka Jubilus, čija je direktorica Melita Bašić, bila prethodnica Vojkovićeve tvrtke, dobila ime po skladbi čiji je autor aktualni predsjednik Republike.

-Međutim, anonimna je poduzetkinja  zbog niza prijevara pala u policijskoj raciji 2001. i to s tvrtkom koja nosi isto ime kao i skladba Ive Josipovića koju izvodi Ida Gamulin – naveo je  Malić, istaknuvši da je riječ o tvrtki koja je bila planirana za poslove sa ZAMP-om koje danas obavlja Vojkovićev Emporius.


Malić je također naveo da u pravno-formalnom smislu predsjednik Republike nema ništa s tom tvrtkom, navodeći istodobno nekoliko zanimljivih detalja.

-Josipović naime u pravno-formalnom smislu nema ništa s tom tvrtkom, osim što je on tamo često dolazio i u tapiciranoj se sobi susretao s Melitom Bašić, i što se tvrtka zvala Jubilus, kako se zove i njegova najpoznatija klavirska minijatura – kazao je Malić, istaknuvši da je to možda sasvim slučajno.

- Ipak, direktorica tvrtke koja je očito zamišljena kao pljačkaška radionica, i čija je direktorica pred tjeralicom završila u Africi se zove po klavirskoj kompoziciji čiji je autor aktualni predsjednik Republike – istaknuo je Malić.

Istaknuo je i Josipovićevu ulogu u ZAMP-u i njegove prijateljsko-poslovne odnose sa Markom Vojkovićem.

-Predsjednik Josipović je stručnjak koji se svoj imetak stekao različitim oblicima pravne kombinatorike. Njemu se ne može osporiti da je u Hrvatskoj rodonačelnik pravne zaštite autorskih prava. To što su se tom zaštitom mnogi njegovi prijatelji obogatili, što su prijatelji njegovih prijatelja novcem ZAMP-a kanaliziranim u privatne tvrtke postali milijuneri, pitanje je kojim su se hrvatski mediji trebali baviti pa bi na taj način došli i do porijekla imovine predsjednik Republike koja nije mala – zaključio je Malić.

 

R.Horvat