HDZ se žestoko usprotivio pokušaju glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da preko Nadzornog odbora ‘progura’ sklapanje trogodišnjeg ugovora o korištenju autorskih glazbenih djela s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS-ZAMP) teškog 67,5 milijuna kuna.


“Točno da treba planirati tri godine unaprijed, ali ne i ugovarati tri godine unaprijed”, kazao je Jasen Mesić na konferenciji za novinare, komentirajući današnju hitnu sjednicu Nadzornog odbora HRT-a.

Sporni je ugovor trebao biti na dnevnom redu sjednice još prošlog tjedna, ali je skinuta na inzistiranje člana NO HRT-a Mate Radeljića, koji je zatražio da se Radman očituje o sukobu interesa ravnatelja tehnologije HRT-a Borisa Sruka, sudionika u pregovorima sa HDS-ZAMP-om.

>>Afera ZAMP se nastavlja: Josipovićeva skladba 'Jubilus' i tvrtka čija je direktorica u bijegu pred zakonom - imaju isti naziv

“Gospodin Sruk živi u stanu koji je pod ovrhom HDS-ZAMP-a i to ukazuje na potencijalni sukob interesa i držimo da je Povjerenstvo za sukob intresa mjerodavno to utvrditi”, rekao je Mesić.

Zamjerio je Mesić i tome što se Radman obrušio na one članove Nadzornog odbora koji su o svemu obavijestili javnost.

“Interes javnosti je ključan za postojanje javne televizije i dužnost je osoba koje je Sabor izabrao u Nadzorni odbor da upozore ako smatraju da se utako važnoj ustanovi kao HRT dešavaju stvari koje nisu u interesu javnosti”, drži Mesić.

HDZ-ovci traže hitno očitovanje Povjerenstva za sukob interesa.

“Ako glavni ravnatelj i dalje bude inzistirao na opozivu pojedinih članova Nadzornog odbora koji su izvršili svoju i građansku i profesionalnu dužnost opetovano ćemo zatražiti Radmanovu ostavku”, rekao je.

“Mi smo legalisti, poštujemo autorska prava ali želimo da se to radi na jasan i transparentan način”, poručuje.

“HRT ima prihod veći od milijardu kuna a preko 80 posto čini pristojba koju plaćaju građani i zato javnost ima pravo znati na koji način se raspolaže njihovim novcem”, kaže Sunčana Glavak.

>>ZAMP opet u središtu pozornosti - zahtjevaju plaćanje autorskih naknada skladateljima koji su umrli prije više od 70 godina

Glavak je upozorila i da HRT zapošljava nove kadrove te kako su u tijeku javni natječaji za radna mjesta s plaćama od 11 tisuća kuna naviše.

“Ovo je poruka svim vrijednim novinarima, urednicima i ljudima od struke koji rade u javnom servisu kako ne znaju raditi svoj posao”, kaže Glavak.

“Radman je došao provesti restrukturiranje, a zapravo je samo riječ o političkom ekipiranju pred izbore”, zaključili su HDZ-ovci.


M.M.