Njemački novinari Philipp Grüll i Frank Hofmann autori su dokumentarnog filma 'Ubojstva u Titovo ime', koji istražuje ubojstva hrvatskih emigranata od strane jugoslavenske tajne službe i u razgovoru za tportal objasnili su kako ne ostaje dobra slika o Hrvatskoj, kada je predsjedniku Ivi Josipoviću i dalje savjetnik Saša Perković, te da je moguće da će njemačko suđenje promijeniti sliku o Titu, kao i da Perković i Mustač nisu posljednji koji će u toj zemlji odgovarati za likvidacije emigranata.

Na pitanje kako komentiraju činjenicu da je sin Josipa Perkovića, Saša, savjetnik aktualnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te da neki u Hrvatskoj to vide kao dokaz da Udba svime upravlja iz pozadine, Hoffman je odgovorio kako načelno smatraju da sin ne može i ne smije biti odgovoran za djela svog oca.

-Ali kada čovjek ima tu informaciju o Saši Perkoviću i istovremeno pred očima ima cijelu priču o tome koliko se Hrvatska svim sredstvima trudila spriječiti izručenje gospode Perkovića i Mustača, iz svega toga ne nastaje jedna dobra slika. Teško je osloboditi se dojma da neki ljudi imaju snažan interes zaštititi bivše tajne agente. Ali najviše se time pokazuje da u Hrvatskoj, a i ostalim državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, treba obraditi taj dio zajedničke povijesti, treba se s njime javno suočiti - istaknuo je Hoffman.

Predsjednik Ivo Josipović nije htio sudjelovati u snimanju dokumentarca.

- To je šteta. Rado bismo od predsjednika Jospovića čuli objašnjenje zašto je izručenje toliko trajalo i zbog čega se u Hrvatskoj nije počelo raditi na razjašnjavanju zločina tajnih službi. Iz toga nastaje dojam da državni vrh Hrvatske radije ne bi ništa rekao - smatra Hoffman.

Philipp Grüll ističe da je cijeli proces je u prvi plan stavio dosad nepoznato poglavlje Hladnog rata.

-Moguće je da će pridonijeti kritičnijem pogledu na Tita i bivšu Jugoslaviju. Jer u Njemačkoj mnogi i dalje misle da je Jugoslavija bila divna zemlja za odmor, a da Tito i nije loš. U Njemačkoj je posve nepoznato da su Tito i njegovi nasljednici odgovorni za najveću seriju nerazjašnjenih ubojstava u poslijeratnom vremenu. Pored toga ovaj proces pokazuje i da je njemačko pravosuđe, s kolikim god zakašnjenjem, spremno sve ove zločine suditi na njemačkim sudovima. Vrlo je moguće da Mustač i Perković neće biti posljednji optuženici - ocijenio je Grüll u razgovoru za tportal.

 

M.M.