Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbacio je u utorak mogućnost da u pravosuđu ima političkih intervencija, kao i da je uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića politički motivirano.

"Smatram da se radi o apsurdnim tvrdnjama, jedno je sigurno - političkih i drugih intervencija nema, živimo u državi koju smo stvorili i koju sami stvaramo i naravno da je treba izgrađivati, ona nije pravno nesigurna", rekao je Miljenić novinarima na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu.

"Kad je riječ o postupku protiv Bandića i ostalih uhićenih u akciji Agram bitno je maknuti se od estradizacije", kazao je Miljenić.

Dodao je da se radi o teškom postupku za sve sudionike koji imaju pravo koristiti sva dopuštena sredstva. No, obranu i tužiteljstvo, kaže Miljenić, treba pustiti da rade svoj posao.

Rekao je kako prema svima treba postupati jednako i da se zakon na sve mora primjenjivati na isti način.

"Nema razlike - veliki mali ovakav, onakav - jednostavno to je osnovni postulat i na tome trebamo svi raditi", zaključio je Miljenić.

Podsjetimo, Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik je prije tjedan dana, nakon što je njegovu klijentu određen istražni zatvor izjavio kako cijelu akciju smatra sumrakom pravne države.

"Mislim da živimo u opasnim vremenima u jednoj zemlji pravne nesigurnosti, jer ono što se danas dogodilo ja uistinu ne mogu vjerovati", rekao je Krsnik.

Na pitanje da je Državno odvjetništvo instrumentalizirano Krsnik je kazao da oni to znaju najbolje, ali da se i političari trebaju zapitati što se događa, ako "stalno dolazi do intervencija po političkom planu".

Naknadno je, pak, u medijima ustvrdio da ga prate i prisluškuju. Kritike je odmah odbacilo i tužiteljstvo, ističući da je riječ o "glupostima" koje uopće ne treba komentirati.

 

M.M.