U ekskluzivnom intervjuu za Media servis predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se na prosvjed branitelja, ocjenivši u jednom trenutku da postoje dvije grupacije prosvjednika.

-Kad sam bio s prosvjednicima prepoznao sam dvije grupe pitanja i dvije grupacije ljudi. Prvo, vidio sam stopostotne invalide rata i oni su govorili o pitanjima o kojima država zaista treba ozbiljno govoriti. Govorili su mi o tome da neka zakonska prava ne mogu ostvariti brzo i efikasno poput određenih oblika rehabilitacije i pomoći.. Nema niti jednog razloga da se ti problemi ne riješe brzo i efikasno u institucijama. Samo se tako i mogu riješiti. S druge strane, bilo je dosta ljudi koji tamo koji, rekao bih, čak vode glavnu riječ. Oni nisu stopostotni invalidi Domovinskog rata. Dapače, neki su vrlo uspješni poslovni ljudi, aktivni na političkoj sceni, koji na neki način udaraju u bubanj i daju tempo svim događanjima tamo. Rekao bih da i vode događaje. I negdje se uz njih javljaju teme koje nisu neposredno vezane uz branitelje. I to je legitimno. Po zakonu treba prijaviti svaki skup i čuvati javni red i mir. I oni to zaista čine. Ali mislim da moramo prepoznati da je riječ o nečem drugom što nema puno veze neposredno s problemima sa stopostotnim invalidima Domovinskog rata. Mislim da organizatori imaju posebnu odgovornost kada je riječ o životu i zdravlju stopostotnih invalida. Vidjeli smo što se dogodilo". - kazao je Josipović u emisiji "Na Pantovčaku" Media servisa.

Na pitanje stoji li HDZ iza ovih prosvjeda Josipović je odgovorio da je to moguće.

-Postoji očigledna personalna povezanost iako se to na neki način želi prikazati kao nadstranačka organizacija. Prepoznajemo i neke ljude koje smo vidjeli u Vukovaru u organizaciji. Mislim da ima određene veze. Kolika je ona, nije na meni da istražujem. Zašto bismo istraživali? Legitimno je i ako HDZ stoji iza toga - istaknuo je Josipović.

Navodi da će biti u Vukovaru i ove godine "pa koliko kolona netko htio napraviti".

-Nadam se da se ona velika sramota koja se dogodila prošle godine kada se u ime političkih ideja i možda stranačkih ideja, zapriječilo ljude da sudjeluju i na miru izražavaju pijetet prema poginulima, neće ponoviti." - istaknuo je Josipović.

Na novinarski komentar da gradonačelnik Penava nije vidio dvije kolone nego samo jednu, Josipović kaže: "On vidi samo jednu i zato stvar tako izgleda"!

 

M.M.