Bez obzira na apele iz Vlade i Ureda predsjednika branitelji prosvjeduju već deseti dan. Danas poslijepodne bi se trebali sastati s ministrom zdravlja Sinišom Vargom.


Ovih su dana upozoravali da su već godinu dana bezuspješno tražili od ministra Predraga Matića da im dogovori taj sastanak. Obratili su se pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak, koja je zatim dogovorila razgovor s ministrom Vargom u njezinu uredu, javlja HRT.

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je u emisiji HRA "U mreži Prvog" da se "neće umoriti od poziva braniteljima na razgovor", ali da se "ne može razgovarati ako se postavljaju ultimatumi".

"Branitelji će sutra ići ulicama, kasnije će štrajkati glađu - samo pokušavam prognozirati daljnji scenarij", rekao je Matić i upitao: "Kamo bi došli kada bi se ministri smjenjivali na ulici".

Dodao je kako nikad ne bi išao protiv branitelja i korpusa kojem pripada, na što mu je predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur replicirao, tražeći njegovu ostavku.

"Matiću, dajte ostavku i dođite među nas ispred Ministarstva. Pokažite da se možete oduprijeti onima kojima je petokraka još uvijek ostala na čelu", kazao je predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur.

Dodao je kako "Matić želi svoju osobnost poistovjetiti s Ministarstvom, a nije ništa dao hrvatskim braniteljima, nego su to dali porezni obveznici".

Kritizirao je premijera Zorana Milanovića, za kojega je kazao da "ne razumije ljubav prema domovini jer je '91 bio u Bruxellesu".

Na pitanje bi li ih Milanović mogao posjetiti kazao je da "ako mogu ići na razne derneke partizanskih pjesama, morao bi doći i među branitelje".

'U javnosti se govori samo o privilegijima branitelja, a u Hrvatskoj privilegije imaju djeca komunista", zaključio je Deur.


M.M.