Četrdesetak spisa o velikim istragama koje su, prema dostupnim informacijama, spremne za postupanja USKOK-a nedavno je policija službeno dostavila DORH-u. Među tim spisima navodno su i oni vezani za imena Božidara Kalmete, Slavka Linića i glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića.

Ti spisi, od kojih je veći dio u finalnoj fazi, neslužbeno se doznaje, radili su operativci PN USKOK-a prema uputama ministra Ranka Ostojića. Među spomenutim spisima, objašnjavaju izvori Jutarnjeg lista, ima velikih slučajeva u kojima se spominju i neka ‘zvučna’ imena.

Kalmeta, Linić, Brkić...

Istodobno, poznavatelji situacije u vrhu SDP-a navode da je Zoran Milanović, ohrabren razmjerno pozitivnom reakcijom javnosti na nedavna uhićenja, naložio sebi odanom vodstvu PNUSKOK-a, koje je za razliku od DORH-a spremno na avanturističke akcije, da ispita mogućnosti i kreira strategiju za privođenje i dugotrajno zadržavanje u pritvoru zadarskog političara Božidara Kalmete, SDP-ovog pobunjenika Slavka Linića i HDZ-ovog glavnog tajnika Milijana Brkića.

Privođenje Božidara Kalmete najavljuje se zapravo vrlo dugo - od listopada prošle godine, ali bi ovaj predizborni "tajming" odgovarao SDP-ovim stratezima, što bi  navodnio trebalo osigurati mogućnost značajnijeg preokreta na političkoj sceni, piše Direktno.hr pozivajući se na izvore bliske vladajućem SDP-u

Slično je i sa micanjem Slavka Linića sa političke pozornice, koje bi se obavilo putem povezivanja sa njegovim prijateljem, kontroverznim poduzetnikom Jozom Kalemom. Na taj bi se način spriječila za SDP katastrofalna mogućnost da Linić dokumentima i jasnim izjavama potkrijepi svoje optužbe protiv premijera i njegove obitelji - pogotovo onu "najvruću", a to je da je brat premijera sudjelovao u visoko koruptivnim aktivnostima.

Žele zadati udarac pobjedničkom nizu HDZ-a

Na koncu,  insajderski izvori portala Direktno.hr spominju i ime HDZ-ov glavnog tajnika Milijana Brkića, koji bi u toj neizvjesnoj političko-policijskoj kombinaciji trebao biti priveden kako bi se pobjedničkom imageu HDZ-a dao snažan udarac i paralizirao njegov terenski razvoj, koji je do sada "samljeo" sve druge snage koje pokušavaju postići uspjeh na političkom "terenu".

Do ovakvih zaključaka u vladajućoj su koaliciji došli nakon poraza u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji je za mnoge u SDP-u došao kao iznenađenje - jer su vjerovali da zbog specifičnih okolnosti u tom dijelu Hrvatske imaju jako uporište, u vladajućoj je stranci navodno zavladala velika nervoza.

Međutim, tek nakon ovog poraza u SDP-u su uvidjeli pune razmjere pada: europski izbori u svibnju, Vukovar u lipnju, Rijeka prije tjedan dana i sad Sisačko-moslavačka županija, porazi su od kojih će se SDP teško oporaviti. Uobičajeni medijski spinovi sa "dorađenim" anketama i tumačenja SDP-u bliskih analitičara opcija su koja više nije u igri - jer je razlika između HDZ-a i SDP-a toliko velika da se vidi čak i u Ipsos pulsovim istraživanjima.

Poznavatelji situacije u vrhu SDP-a tvrde da se ovakav, potpuno avanturistički razvoj situacije na hrvatskoj političkoj sceni, najozbiljnije razmatra u SDP-u kao alternativa potpunom porazu na predstojećim izborima, u kojima izgledno ne bi dobili većinu niti u jednoj jedinoj županiji, što bi ujedno označilo i kraj te stranke kao prvorazredne političke snage.

Hoće li uistinu do toga doista i doći - bit će razvidno u tjednima koji dolaze.

 

R. Horvat