Budući da je svaka društvena tema sama po sebi istodobno i politička, posve je točna interpretacija vladajućih da okupljanje hrvatskih branitelja u šatoru ispred zgrade Ministarstva branitelja ima karakter političkog skupa. S tim što su zaboravili da svaki politički skup nužno ne znači da je on i stranački.

U formalno - pravnom smislu ovdje se radi o građanskoj inicijativi kakve smo zadnjih godina imali prigodu gledati po zagrebačkim ulicama. U uvjetima posve dezorijentirane parlamentarno-predsjedničke vlasti, okupljanje hrvatskih branitelja ne samo što je dobro za hrvatske nacionalne interese, nego je i društveno, odnosno politički poželjno zbog najave vladajućih da će pripadnici neprijateljske agresorske vojske biti izjednačeni s hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Nema više hrvatskog niti u nazivu samog ministarstva. Već u sljedećem politički motiviranom koraku može se očekivati i službeno izjednačavanje agresora i žrtve, ukidanje obrambenog karaktera Domovinskoga rata te njegovo pretvaranje u građanski sukob. I na kraju ovoga mračnog plana slijedi temeljita revizija školskih udžbenika iz povijesti. I evo nam konverzije povijesne istine u laž i obratno.

Politički problematičan dolazak predsjednika RH i načelnika Glavnog stožera braniteljima prosvjednicima i to na kraju svojih mandata, traži odgovore na više pitanja. Zlorabi li predsjednik Josipović već dulje svoj položaj i ovlasti te o trošku proračunskog novca provodi kampanju za predsjedničke izbore. On neuvjerljivo odgovara da su to njegove redovite radne obveze koje proizlaze i dužnosti predsjednika države, no očito je da ga kritike sve više čine nervoznim pri čemu se topi pozlata finog i uglađenog gospodina.

Uz to, Josipović optužuje branitelje prosvjednike da su izmanipulirani, implicirajući im političku sklonost HDZ-u. Ako je to doista politički skup, pitanje je što je onda u šatoru hrvatskih branitelja, dakle na političkom skupu, s predsjednikom u pratnji radio načelnik Glavnog stožera, general Drago Lovrić? Ovo je pitanje i Dorh-u jer djelatne vojne osobe po odredbama članka 15. Zakona o službi u oružanim snagama RH ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke, ne smiju politički djelovati niti sudjelovati na političkim skupovima.

Očito je general Lovrić duboko zagazio u crveno. Preko toga nije moguće olako prijeći jer bi ta praksa bila pogubna za daljnji demokratski razvoj hrvatskoga društva. Nazočnost predsjednika države i vrhovnog zapovjednika OS s prvim čovjekom te iste vojske na političkom skupu obišla je cijeli svijet i pri tome poslana je poruku o nedemokratskoj pojavi s implikacijama mogućih prijetnji.

 

Zdravko Vladanović / Hrvatski tjednik