Turski premijer Recep Tayyip Erdogan nastavio je s oštrim verbalnim napadima na Izrael, usporedivši židovsku državu s Trećim Reichom, prenosi njemačka agencija DPA.


"Izraelski genocid podsjeća na Hitlerov genocid", izjavio je Erdogan u govoru u gradu Vanu na istoku Turske, optuživši izraelsku državu za "fašizam poput Hitlerovog". "Kada se ubijaju muslimanska djeca, Zapad to smatra legalnim, ali kada govorimo protiv terorističke države Izrael nazivaju nas antisemitima", dodao je.

Izraelska vlada optužuje Erdogana da je nastrojen protužidovski, no vlada u Ankari to odbacuje i tvrdi da su kritike usmjerene na politiku izraelske vlade. Turski premijer je podsjetio da je Otomansko carstvo tijekom kriznih vremena u Europi Židovima ponudilo utočište. Izrael i Turska su bili regionalni saveznici, no odnosi između dvije zemlje pogoršali su se 2010., kada su izraelski specijalci ubili 10 turskih mirovnih aktivista koji su pokušali probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Nakon prosvjeda ispred izraelskih diplomatskih misija u Turskoj, Izrael je najavio smanjenje osoblja misija u Ankari i Istanbulu.

 

M.M.