Snažnija demokracija i "strateški izbor za mir i Europu", bila je poruka ukrajinskog naroda na nedjeljnim izborima za Verhovnu Radu, izjavio je u ponedjeljak Andrej Plenković, voditelj izaslanstva Europskog parlamenta na međunarodnoj konferenciji za novinare izbornih promatrača u Kijevu.

"Naše procjene su vrlo pozitivne. Izbori su održani u skladu s međunarodnim standardima", rekao je Plenković. Europski zastupnici promatrali su izbore ukrajinskih građana s određenom dozom ponosa i snažnom građanskom obvezom, dodao je.

"Pored vrlo iznimno teškog stanja u zemlji, ruskog ilegalnog pripajanja Krima i hibridne agresije koju trpi Ukrajina, vlada i izborne vlasti uspjele su vrlo dobro organizirati izbore koji su održani na korektan i miran način", naglasio je zastupnik Plenković.

Čestitao je ukrajinskom narodu i novo izabranim zastupnicima i na izboru "jasne europske orijentacije". Dodao je kako europski zastupnici žele što bržu uspostavu nove Verhovne Rade i brzog sastavljanja nove vlade koja će imati vrlo "snažan europski dnevni red".

"EU i prije svega Europski parlament stajao je uz Ukrajinu, spreman je podržati i pomoći u provedbi ugovora o pridruživanju. Ukrajini treba pomoć EU-a i EU će pomoći Ukrajini", kazao je Plenković koji je i predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za parlamentarnu suradnju s Ukrajinom .

Izaslanstvo Europskog parlamenta za promatranje izbora u Ukrajini ima 14 članova iz devet zemalja i svih parlamentarnih političkih stranaka. Na dan izbora oni su promatrali otvaranje izbornih mjesta, glasovanje i prebrojavanje glasova u Kijevu, Odesi, Harkovu, Dnjepropetrovsku i Čerkasiju.

 

M.M.