Uzbuna je bila oglašena u petak u bečkoj zračnoj luci tijekom prisilnog slijetanja Boeinga 737 kompanije Turkish Airlinesa kada je pilot navodno slučajno uključio signal za otmicu. 

Putnički zrakoplov koji je iz Frankfurta letio u Istanbul zatražio je prisilno slijetanje zbog pada tlaka, priopćeno je iz zračne luke Beč - Schwechat.

No pilot je zatim uključio uređaj za "upozorenje na otmicu", zbog čega je moralo intervenirati austrijsko vojno zrakoplovstvo čija su dva lovca pratila zrakoplov dok nije sletio, rekla je policija Donje Austrije, potvrdivši informaciju objavljenu na mrežnoj stranici dnevnog lista Kuriera.

Putnici su se uspaničili kada su vidjeli da padaju maske s kisikom, što je omelo pilota koji je navodno slučajno aktivirao signal o otmici.

Istodobno se, iz nepoznata razloga, prekinula radijska veza sa zrakoplovom, što je išlo u prilog pretpostavci o otmici. Uzbuna je prekinuta tek četrdesetak minuta nakon slijetanja zrakoplova, piše Kurier.

Uhićen Ebu Tejma

Cijela ova drama odigravala se u vrijeme provođenja jedne od najvećih policijskih akcija u povijesti Austrije u kojoj je u petak uhićeno 13 islamista, a prema medijskim izvješćima glavni osumnjičeni u ovoj protuterorističkoj akciji je Mirsad Omerović, poznat kao Ebu Tejma, svojevremeno član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Racija je provedena u Beču, Grazu i Linzu. Policijska akcija počela je u ranim jutarnjim satima, a u njoj je sudjelovalo oko 900 policijskih službenika iz Štajerske, Beča, Gornje Austrije, Koruške, Salzburga, Gradišća i Donje Austrije.

Osumnjičeni su bili dio mreže terorističke organizacije ISIS koja je proglasila kalifat u Siriji i Iraku.

M.M.