Europska povjerenica za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini izjavila je da je Europa suočena s najvećom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata.

Nijedna zemlja, ističe, ne može se sama suočiti s ovim izazovom, i svaka država mora obaviti svoje dio, kako bi zajedno svladali izazov.

“Potreban je odgovor EU, koji zahtjeva suradnju na najvišoj raini država Unije s partnerima. Spremni smo povećati našu podršku i financijsku pomoć i našim partnerima pomoći u daljoj izgradnji kapaciteta, jačanju graničnih kontrola i borbu protiv krijumčara ljudi. Isto tako je bitno da naši partneri urade svoj dio posla u svladavanju krize”, poručila je Mogherini u autorskom tekstu koji objavljuje bečki dnevnik Standard.

Suviše često, prema njenim riječima, je europska rasprava o migraciji bila povezana s pripisivanjem krivice.

“Umjesto da međusobno pripisujemo krivicu trebali bi raditi na zajedničkom riješenju. To se ne može dalje odlagati, jer život i dostojanstvo ljudi su u pitanju. Mnogi bježe od rata, siromaštva. Ne radi se ovdje o otvaranju granica EU, ali imamo odgovornost prema tim ljudima. Europske kapije ne mogu ostati zatvorene za izbjeglice. Ako se to dogodi nismo više Europa”, smatra Mogherini.

>>Mađarska gradi ogradu, Švedska najavljuje referendum, BiH očekuje val migranata ...

Ocjenila da će rješavanje krize biti važan test za zemlje EU, ali i države jugoistoka Europe i njihovu europsku perspektivu.

“EU i zemlje jugoistoka Europe dijele isti prostor i zajedničke ciljeve. Uvjereni smo da možemo zajedno dijeliti i europsku budućnost”, zaključila je Mogherini.

 

M.M.