Europa je bila fini spoj rimskog carstva, starogrčke filozofije i umjetnosti, te judeo-kršćanskog svjetonazora. Svi ti elementi polagano su se taložili i ispreplitali, povezujući se najrazličitijim procesima izazvanim kroz mnoga stoljeća.

Europa koja je stoljećima vladala svijetom diže se duhovno iz talijanske renesanse – koja je promišljeno oživljavanje ideala starog Rima i stare Grčke!; preko portugalskih i španjolskih moreplovaca kreće u beskrajne pljačke i kolonizaciju planeta, u sve to unose pragmatičnost Englezi i Nizozemci, a priključuju se Francuzi, Belgijanci i Njemci.

Kolonijalna Europa bila je centar svijeta, za kojim su kaskale Sjedinjene Američke Države, kao europska krhotina na drugom kontinentu. Ta globalno dominantna Europa XIX. stoljeća iskrvarila je u rovovima prvog svjetskog rata, iz kojeg su kao jedini pobjednik izašle Sjedinjene Američke Države! Drugi svjetski rat samo je ubrzao neminovne, neugodne događaje.

Gubitkom kolonija, te industrijske dominantnosti, Europa je postala pretila, bahata, jalova i neefikasna, svojevrstni starački dom Svijeta, u kojem se ugodno živi na dug i gdje je broj kućnih ljubimaca veći od broja djece! Što ljudi duže žive to su veći egoisti i manje razmišljaju o budućnosti!

Današnja Europa napokon živi košmar svojih fantazija! Moderna, ateistička, multikulturalna Europa, ne vjeruje u ništa osim u kreditne kartice i klanja seisključivo  bankomatima, kao novim oltarićima! Moderna Europa je poput klasične glazbe – zaplela se u beskrajne interpretacije, no bez ikakve originalne kreacije!

Migracije stanovništva oduvijek su postojale, izazivane velikim prirodnim katastrofama, vojnim pohodima i glađu. Kako se uvijek djelovanje centrifugalnih i centripetalnih sila smjenjuje, tako je, nakon europskog pokoravanja svijeta, svijet spreman pokoriti Europu i rastočiti je u Ništa. Ono što mene malo muči je da se sve događa programirano, no da nitko zaista ne pokušava kotrolirati događaje! Kamenčić je ciljano bačen niz strmu padinu, no veličina lavine je neodredljiva.

Naime, jedan od simbola Europe dugo je bila i velika regionalna različitost – što se danas pokušava prebrisati globalnom uniformnošću svega: mode, hrane, automobila, zgrada, trgovačkih centara, sporta, jezika i - razaranjem svih religija. U teoriji, rezultat bi trebala biti globalna ujednačenost i stvaranje novog pretilog i dežmekastog Nadčovjeka, koji će svugdje biti kod kuće i - neće pripadati nigdje!

No, što se događa u stvarnosti? Jačanjem Europske unije, slabi nacionalna država a jačaju i pokreti za autonomijom pokrajina. Jačanjem medijskog ateizma, jačaju vjerski pokreti i sekte, jačanjem globalne vojne dominacije – jača terorizam! Gdje završava moć jednih, počinje moć drugih! Europski Guliver leži na tlu privezan tisućama konopa koje su razvukli surovi Liliputanci !

Samo pohlepa vodi čovjeka i pohlepa će ga uništiti! Sve ekonomski najmoćnije zemlje svijeta su istovremeno i najzaduženije i spirala života na kredit ubrzano ide ka vrtlogu propasti! Svijet neće nikad biti idilično mjesto sa svjetskom vladom, već se treba pripremiti na post-apokaliptične mikro-svjetove, u kojima će se čovjek, na ruševinama bahate, bezumne tehnološke civilizacije, očito morati vratiti sebi i ponovno uspostaviti davno izgubljenu ravnotežu s Prirodom i s Tvorcem.

Europska unija propada jer se obezličila i živi u vjerovanju, kao i Rimsko carstvo na svom sutonu, da će milijuni migranta koje dolaze izvan granica moćne države biti nova vitalnost za nastavak života umornog imperija! Međutim, migranti koje dolaze stvorit će novi svijet, na ruševinama starog, a Europa, najstariji kontinent, postat će centar nove religioznosti koja će se brutalno obračunati s multikulturalizmom i ateizmom. Bogastvo slabi i tijelo i duh, a žudnja za moći rađa vitalnu snagu! Glad je uvijek jača od sitosti!

Urušavanje Europe kao nekadašnjeg centra svijeta pretvorit će se u beskrajan niz manjih i većih vojnih sukoba – bez bojišnice!

Dobro došli u Utopiju: moj susjed - moj neprijatelj!

Tko preživi – dizat će nove Hramove!

 

F. Perić