Njemačka policija u potrazi je za 24-godišnjim Tunižaninom koji bi mogao biti povezan sa terorističkim napadom kamionom na posjetitelje božićnog sajma u Berlinu.

Njemačka je ponudila nagradu do 100.000 eura za informacije koje bi vodile uhićenju Tunižanina. Policija navodi da bi mogao biti naoružan i opasan. Anis Amri je visok 178 cm i teži oko 75 kg, ima crnu kosu i smeđe oči.

Amri je bio četiri godine u talijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao biti deportiran u domovinu, objavili su talijanski mediji.

Talijanska agencija ANSA prenijela je da su talijanske vlasti htjele izručiti Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu dosuđenu za više kaznenih djela, ali to nije bilo moguće jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe. Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, piše agencija.

Nakon odslužene kazne 2015., bio je prevezen u Centar za identifikaciju i izgon u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli te je po isteku zakonskog roka morao napustiti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage. U Njemačku je stigao kao izbjeglica 2015., a u kolovozu 2016., mu je odbijen zahtjev za azilom, navode vlasti savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije gdje je živio i podnio zahtjev. Prema njemačkom dnevniku bio je na popisu potencijalnih počinitelja terorističkih napada i bio je u kontaktu s tzv. Islamskom državom.

Tuniška antiteroristička policija ispitala je jučer obitelj Anisa Amrija, glavnog sumnjivca za napad kamionom na božićni sajam u Berlinu, rekao je jedan sigurnosni dužnosnik. Amrijevi roditelji žive u gradu Oueslatiji, u središtu zemlje. Amri ima četiri sestre i brata. Izvor je kazao da je Amri bio nekoliko puta uhićen u Tunisu zbog navodnog korištenja droge. Pobjegao je iz zemlje u Italiju nakon revolucije 2011. kojom je s vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali. Ondje je proveo tri godine nakon čega je otišao u Njemačku.

Dokumenti Anisa Amrija navodno su pronađeni u kabini kamiona. Sumnja se da je ozlijeđen i zbog toga se pretražuju bolnice na području Berlina i okolice. U Njemačku je stigao još u travnju, bio je prijavljen na dvije adrese i posjedovao je četiri putovnice.

Prema privremenoj dozvoli boravka nađenoj u kamionu, Anis Amri rođen je 1992. u gradu Tataouine. Navodno je Anis Amri bio povezan s radikalnim islamističkim krugovima u Duisburgu, koji su prije par tjedana bili i na meti policijske racije zbog sumnje da regrutiraju borce za Islamsku državu. Tajnim službama je doušnik nedavno javio kako bi ih trebalo više kontrolirati i upozorio da spremaju potencijalno opasne aktivnosti.

Njemački mediji navode i da je Tunižanin Anis Amri neko vrijeme živio kao podstanar kod Srbina Bobana S. koji je u to vrijeme regrutirao džihadiste u Dortmundu. Anis je bio poznat policiji kao potencijalno opasan čovjek povezan s radikalnim islamistima - policija je o njemu izgubila trag u prosincu ove godine.

 

M.M.