Njemački mediji pokušavaju na sve načine kompromitirati inicijativu Triju mora na čije današnje zasjedanje dolazi i američki predsjednik Donald Trump.

Njemački tjednik Die Zeit ocijenio je ovih dana kako je inicijativa Triju mora stara "ideja poljskih konzervativaca koju Donald Trump planira iskoristiti za podjele unutar Europske unije te naročito kako bi oslabio novonastalo njemačko-francusko suglasje i spriječio približavanje EU-a i Rusije".

Die Zeit također tvrdi da je inicijativa Tri mora zapravo iskaz “starog sna poljskih konzervativaca” zvanog “Międzymorze” (Međumorje), po kojem su trebali stvoriti svoju zonu utjecaja u području između Baltika i Crnog mora, još iz vremena vladavine katoličkog vladara Józefa Piłsudskog koji je Poljsku vodio tridesetih godina prošlog stoljeća. Njegovi su politički nasljednici aktualna vladajuća poljska stranka PiS (Pravo i pravda) Jaroslawa Kaczynskog i tu ideju oživio je poljski predsjednik Andrzej Duda, s time da ju je prilagodio novim okolnostima i preimenovao u inicijativu Tri mora.

Dok se Bruxelles i Berlin žele što više distancirati od Washingtona i okrenuti prema Moskvi, poljski predsjednik Duda izjavljuje kako je “jedinstvo i sigurnost Europe” nezamislivo bez SAD-a, piše Die Zeit.

Inicijativa Tri mora, naravno, ima i svoju gospodarsku dimenziju jer SAD-u ne odgovara političko-gospodarsko savezništvo Europske unije i Rusije, odnosno energetska ovisnost Europe o ruskom plinu.

Njemački i ruski koncerni su, naime, zajednički izgradili plinovod Nord Stream 1 i žele napraviti još jedan, što Washington smatra izrazito štetnim te lobira za od SAD-a podržane LNG terminale, poput onoga na otoku Krku čijom bi izgradnjom Hrvatska postala jednim od ključnih mjesta na budućoj energetskoj karti Europe. Taj terminal trebao bi energetski povezati Hrvatsku s Poljskom i Baltičkim državama, što Njemačkoj i Rusiji nikako ne ide u prilog.

Inicijativa Tri mora se, dakle, savršeno uklapa u američke geostrateške interese, kao i politiku službene Varšave koja je nepovjerljiva prema Njemačkoj s jedne strane, a s druge u permanentnom sukob s Rusijom.

Jednako tako, inicijativa Triju mora jača međunarodni i gospodarski položaj Republike Hrvatske. Međutim, ova incijativa Hrvatsku vadi iz "zapadnobalkanskog" političkog okružja pod vodstvom Srbije, kao ključnog njemačko-ruskog partnera, što jugonostalgičarima nikako ne ide u prilog.

-Stoga su svi jugonostalgičari "od Vardara pa do Triglava" na strani njemačko-ruske inicijative koja zagovara jedinstven zapadnobalkanski gospodarski prostor, carinsku uniju, zajednički jezik, ogromne investicije koje bi Srbiju dodatno otvorile prema Kosovu, Albaniji, Crnoj Gori i BiH. Upravo iz ovog razloga Njemačka i EU otvoreno zagovaraju provedbu teško kompromitirane odluke Arbitražnog suda - smatra Josip Zdunić, politički analitičar.

Podsjetimo, sastanak inicijative Tri mora održava se danas u Varšavi, i to dan prije samita G-20 u Hamburgu, na kojem će se američki predsjednik Donald Trump susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

R.H.