Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je priznao Jeruzalem glavnim gradom Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad.

-Odlučio sam da je vrijeme da se Jeruzalem službeno prizna kao prijestolnica Izraela - rekao je Trump u govoru u Bijeloj kući, navodi agencija dpa.

Američki predsjednik je u izjavi rekao kako njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu.

-Izrael ima pravo odrediti svoju prijestolnicu - rekao je Trump, dodakjući kako želi mir između Izraelaca i Palestinaca, te da još uvijek podržava  rješenje s dvije države u okviru trajnog mirovnog sporazuma.

SAD trenutno nema odgovarajuću zgradu u Jeruzalemu u koju bi mogao preseliti veleposlanstvo iz Tel Aviva, a viši dužnosnik Trumpove administracije rekao je da bi za njenu izgradnju mogle trebati tri do četiri godine.

-Mislim da je to već davno trebalo napraviti. Mnogi predsjednici su rekli da žele nešto učiniti a nisu", rekao je Trump na sjednici njegova kabineta uoči objave o preseljenju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem - navodi agencija Reuters.

Podsjetimo, status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima.Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Predstavnik palestinske uprave u Londonu Manuel Hasasin u razgovoru za BBC oštro je komentirao Trumpov potez.

 -To bi bila objava rata. Poljubac smrti rješenju s dvije države - kazao je.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei izjavio je da je priznanje Jeruzalema izraelskim glavnim gradom znak američkog neuspjeha i nesposobnosti.

Turska je najavila da bi mogla čak i raskinuti diplomatske odnose s Izraelom ako SAD donese odluku o veleposlanstvu u Jeruzalemu, a glasnogovornik turske vlade je upozorio da bi ona mogla gurnuti regiju u "vatru čiji se kraj ne nazire".

Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva. Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN-a određuje da je izraelska odluka od 1980. ništavna, te poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu.

M.M.