Bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović u izjavi za sarajevske medije ističe kako sama najava kandidature Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bespotrebno usložnjava političku situaciju u BiH.

-Sama kandidatura Željka Komšića ne bi trebala usložnjavati političku situaciju jer ja očekujem da će se on kandidirati kao Bošnjak na izborima za člana Predsjedništva. On je i u ranijem mandatu naprimjer Bošnjaka poslao za veleposlanika u Vatikan, s hrvatskim imenom. Komšićevo glasačko tijelo jeste bošnjačko i ono ga i bira. Komšić govori da on jeste Hrvat, ali ne govori hrvatski, nema tradiciju, nije vjernik i sve ono što karakterizira jedan narod. On time vrijeđa ljude koji se osjećaju nacionalno svjesnim - kazao je Jović za Klix.ba Jović. 

Naglašava da od 2006. godine BiH ide strmoglavo bez jasnog razvoja države.  

-Kada se dogodilo da jedan narod izabere dva člana Predsjedništva, od tada Predsjedništvo ne funkcionira. Ja sam zahvalan i zadovoljan što sam sjedio u Predsjedništvu u kojem je bio veliki čovjek koji je volio ovu zemlju Sulejman Tihić. On je znao kako se voli BiH, a to znači razumijevanje. Ja bih volio da vidim što se to u posljednjih deset godina pozitivno dogodilo u Predsjedništvu BiH. Ja sam za vrijeme svog mandata u Predsjedništvu bio 'seoski učo', Tihić je bio 'klempo', a Borislav Paravac je bio 'četnik' - govori Ivo Miro Jović te naglašava da je taj saziv usprkos brojnim pritiscima ipak funkcionirao te da su u tom sazivu formirane i Oružane snage BiH. 

Ivo Miro Jović odbacuje prigovor da je i on sam svojevremeno izabran glasovima Bošnjaka, kazavši da mu takvo nešto nikad nije trebalo, ali da ga u Parlamentu BiH jesu podržali i članovi SDA, iako nisu morali. 

Komentirajući aktualnu političku krizu, Jović ističe da opet ne može živjeti bez nade da će se stanje u ovoj zemlji jednom popraviti.

- U BiH nema budućnosti dok svi ne shvate da je ova zemlja moguća samo ako u njoj svi uživaju jednaka prava te da je ovo zemlja i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svih ostalih koji u njoj žive - zaključio je Jović.

 

M.J.