Kosovski premijer Ramush Haradinaj objavio je na svom Facebook profilu kako "od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji".

-Danas mi je bila čast sudjelovati potpisivanju sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih točaka između Kosova i Albanije, po principu integriranog upravljanja granicom i našeg zajedničkog europskog puta - napisao je Haradinaj navodeći kako "od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji" i kako će imati samo jednu zajedničku stanicu. 

Drugu fazu pregovora o uklanjanju granice između Kosova i Albanije najavio je za ožujak.

-Rad će se nastaviti i u ožujku ulazimo u drugu fazu potpunog uklanjanja granice između Kosova i Albanije na osnovu schengenskih principa - napisao je.

Oštra reakcija uslijedila je od strane direktora Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marka Ðurića.

-Ovakve korake poduzimaju potpuno nelegalno, a za ožujak najavljeno ukidanje prijelaza i kontrola predstavljalo bi grubo kršenje međunarodnih obveza Prištine s potencijalno nesagledivim posljedicama - reagirao na Haradinajevu objavu direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Ðurić.

Istaknuo je kako je svako politikantsko divljanje, poput ovoga, samo stvaranje plodnoga tla za nove sukobe i udaljavanje od rješenja. 

-Upozoravam odgovorne u međunarodnoj zajednici kako se ubrzana eskalacija tenzija, izazvana šovinističkom euforijom Prištine, mora zaustaviti. Sve ozbiljne posljedice koje mogu proisteći iz njihovog nečinjenja bit će u punoj mjeri njihova odgovornost - poručio je Ðurić. 

 

M.M.