Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani izjavio je u ponedjeljak na početku plenarne sjednice u Strasbourgu da u njegovim izjavama u govoru u nedjelju u Basovizzi pokraj Trsta nije bilo nikakvih teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i Slovenije i da mu je žao ako su njegove izjave pogrešno shvaćene.

-Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore talijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Talijanski, hrvatski i slovenski narodi i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih riječi krivo shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi .rekao je Tajani na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta.

Tajani je kazao da je "komemorirao žrtve talijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog razdoblja, Slovence i Hrvate" te da je govorio u povijesnom kontekstu.

-Svojom nazočnošću htio sam podsjetiti na tisuće žrtava, poglavito talijanskih, ali i hrvatskih i slovenskih - kazao je predsjednik EP-a.

U svom je obraćanju, kako je pojasnio, htio istaknuti put mira i pomirbe između talijanskog, hrvatskog i slovenskog naroda i njihov doprinos europskom projektu.

-Upravo ponovno ustanovljavajući povijesnu istinu bilo je moguće napraviti zaokret u odnosima između Italije, Hrvatske i Slovenije, danas zemljama povezanim čvrstim prijateljstvom - kazao je Tajani, dodavši da je "trajan mir između nekadašnjih neprijatelja najbolji primjer kako je Europska unija uspješna priča".

Podsjetimo, Tajani je u nedjelju govorio na svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta. Na kraju govora, uzviknuo je: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija".

Na Tajanijeve izjave reagirali su prije početka plenarne sjednice brojni hrvatski i slovenski zastupnici u Europskom parlamentu.

-Snažno osuđujem sramotni populistički govor predsjednika Tajanija. Narod Istre i Dalmacije bio je žrtva te retorike i tužno je i zabrinjavajuće što neki nisu naučili ništa iz vlastitih grešaka, rekla je Ivana Maletić.

Tonino Picula je poručio da je "takva iredentistička retorika otvoreni napad na Osimski sporazum i Helsinški završni akt".

Biljana Borzan je poručila da te "iredentističke izjave nisu dostojne predsjednika Europskog parlamenta".

Ruža Tomašić je izjavila da "hrvatska Istra i hrvatska Dalmacija znaju što je talijanski teror. Hrvatima ovakve izjave bude mučne uspomene na okupaciju i nametanje talijanske kulture i jezika".

Ispriku je zatražila i Marijana Petir.

-Izjava predsjednika EP-a, koja je obojena povijesnim revizionizmom uvredljiva je za sve građane Hrvatske, baca sjenu na nevine žrtve koje su fašisti ubili, doprinosi narušavanju bilateralnih odnosa Hrvatske i Italije i stvaranju antieuropskog ozračja. Tražimo ispriku!, napisala je Petir.

M.M.