Sjedinjene Države mogu ograničiti prijenos povjerljivih informacija Velikoj Britaniji, ako vlada Therese May odluči koristiti opremu kineske tvrtke Huawei za stvaranje nove generacije mrežne infrastrukture, izvještava The Independent.

“Američki stav je da je privlačenje Huaweija ili bilo kojeg nepouzdanog prodavača da stvori bilo koji dio telekomunikacijske mreže pete generacije rizično”, rekao je Robert Strayer, pomoćnik američkog državnog tajnika za ekonomske poslove.

Prema riječima američkog dužnosnika, svaka upotreba opreme kineske tvrtke, koju prema američkim obavještajnim izvorima financiraju obavještajne službe Kine, sa sobom nosi veliki rizik. 

“Ako druge zemlje dopuste da nepouzdani dobavljači sudjeluju u prilagodbi i postanu dobavljači za njihove 5G mreže, morat ćemo preispitati našu sposobnost razmjene informacija i hoćemo li ostati u kontaktu s njima kao sada”, rekao je Strayer.

Kako navodi The Independent, ove izjave dolaze u pozadini vijesti o odobrenju Therese May da Huawei sudjeluje u stvaranju nekih dijelova britanskog 5G komunikacijskog sustava, ali onima koji nisu osnovni.

Postoji naime bojazan da Huawei, kako tvrde američke obavještajne službe, financira kineska obavještajna agencija, čime predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Kako podsjeća list, Huaweiju je zabranjeno sudjelovati u radu vladinih mreža u Sjedinjenim Državama, a ograničenja na aktivnosti tvrtke primjenjuju se i u Australiji i na Novom Zelandu.

Podsjetimo, i unatoč činjenici da je Hrvatska članica NATO-a, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva Republike Hrvatske i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije.

Analitičari vjeruju da je iznenadna gospodarsko-politička suradnja Hrvatske i Kine ključni uzročnik američkog embarga na prodaju izraelske tehnologije i zrakoplova F16 Barak Hrvatskoj.

M.M.