Logo

Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu europskih institucija. 

Za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, za  visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je zadovoljstvo dogovorom o paketu novih imena za vodeće dužnosti u europskim institucijama te činjenicom da nitko nije glasovao protiv.

- Dogovorili smo cijeli paket prije prve sjednice Europskog parlamenta. Prije pet godina trebala su nam tri mjeseca za odluku, a opet su neki čelnici bili protiv. Ove godine to je trajalo tri dana i nitko protiv, rekao je Tusk na konfernciji za novinare nakon završetka summita, koji je bio posvećen raspodjeli vodećih dužnosti.

Sve države članice glasovale su za predloženi paket, osim Njemačke koja je bila suzdržana jer je joj za to trebao dogovor unutar vladajuće koalicije, koju čine CDU i SPD. Tusk je dodao da je kancelarka Angela Merkel "osobno podržala cijeli paket".

Predložena Ursula von der Leyen najavila je da namjerava imenovati Fransa Timmermansa i Margrethe Vestager za najviše rangirane potpredsjednike Europske komisije, rekao je Tusk, dodajući kako očekuje da će Von der Leyen osigurati odgovarajuću zemljopisnu ravnotežu u slaganju ekipe potpredsjednika.

- Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije. Savršena spolna ravnoteža i vrlo sam sretan zbog toga. Napokon, Europa je ženskog roda. Mislim da je vrijedilo čekati ovakav ishod, rekao je Tusk.

Plenković: Možemo biti zadovoljni

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je imenovanje čelnika europskih institucija u Bruxellesu.

- Mislim da s ovakvim kompromisom i rezultatima možemo biti zadovoljni. Kandidati su izrazito dobro rješenje za Hrvatsku. Na čelo Europske komisije predložena je Ursula von der Leyen. Ona dobro poznaje Hrvatsku. Bila je kod nas i često smo se viđali na različitim događajima. Uvjerena je u europski projekt i vjerujem da će ona taj posao, prvi put kao žena na čelu EK, obavljati jako dobro, rekao je Plenković.

- Charles Michel, liberal, kolega je s kojim surađujem gotovo tri godine. On je još vrlo mlad, ali ima veliko iskustvo. On će taj posao sigurno dobro obavljati. Najiskusniji je španjolski m‌inistar vanjiskih poslova koji pripada grupi socijalista. I Borrell je također nedavno bio u Zagrebu. Imamo jako dobru suradnju i mislim da će on taj posao odlično raditi, kazao je.

- Christine Lagard, naravno, globalno je poznata i po svojoj ulozi koju ima sada. Ona je također bila ministrica iz grupe europskih pučana u vremenu predsjednika Sarkozyja. Bila je više puta u Hrvatskoj, dobro surađujemo. Vjerujem da će to biti odlično rješenje, napominje Plenković.

- S aspekta onog što su bila naša stajališta i za što smo se zalagali, mislim da možemo biti zadovoljni. Mislim da je ovo dobra poruka, da smo na vrijeme, za razliku od prije pet godina , relativno na vrijeme postigli dogovor. Prije pet godina trebala su čak tri Europska vijeća da bi postigli dogovor o predsjedniku Komisije Junckeru, dok je dogovor o visokoj predstavnici Mogherini i predsjedniku Europskog vijećaTusku postignut tek na jesen, u 'fotofinišu', zaključio je Plenković.

 

M.M.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.