Razdoblje u kome je nekadašnji agent sovjetskog KGB-a, Vladimir V. Putin, djelovao u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj uglavnom je obavijeno tajnom. Postoje indicije da se jedan prosvjednik raznio tijekom prosvjeda ispred ureda KGB-a, u Drezdenu, 1989., gdje je dio svog mandata u DDR-u odradio i današnji predsjednik Rusije, piše New York Times.

Najnovija objava njemačkog tabloida Bild o osobnoj iskaznici koju je tada mladom agentu KGB-a Vladimiru Putinu izdala istočnonjemačka tajna služba STASI, ukazuje na činjenicu da je jedan dio svog mandata Putin proveo upravo u Dresdenu. Ova je informacija, isto tako, otvorila rasprave ne samo u Putinovoj prisutnosti u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici, nego i njegovom utjecaju na tom prostoru i danas.

Putinovu osobnu iskaznicu također je  objavio savezni povjerenik za evidencije Državne sigurnosne službe bivše Istočne Njemačke. Tiskana na zelenom papiru u putovnici, kartica nosi crno-bijelu fotografiju mladog obavještajca koji je identificiran kao major KGB-a, Vladimir Putin, koji bi tada imao 33 godine.

Izdana je posljednjeg dana 1985. godine i ima pečate za svako tromjesečje osim jedne - posljednje četvrtine 1986. godine. ID također nosi ono što se čini da je potpis gospodina Putina, piše NY Times.

 

M.M.