Govoreći o odnosima Bugarske i Sjeverne Makedonije, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je kako njegova država, koja je suverena, ima pravo na posebnu i nezavisnu Makedonsku pravoslavnu crkvu.

-Bugarska pravoslavna crkva je preuzela odlučne korake u odnosu na našu Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju. Bugarski episkopi posjećuju makedonske crkve, a makedonski episkopi posjećuju bugarske. Naši građani koji su vjernici, gledajući dobru suradnju, podržavaju ovo prijateljstvo, istaknuo je šef makedonske Vlade za bugarsku agenciju BGNES.

Rekao je kako je Sporazum o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, koji su Skoplje i Sofija potpisali 1. kolovoza 2017. godine, donio vrlo pozitivne rezultate za obje države i stavio točku na jedan sistem koji je od 1945. "trovao odnose između ta dva susjeda“.

-Povijesni fakti u vezi s našom zajedničkom povijesti su jasni i od toga nema bježanja. Zajednička komisija o povijesnim pitanjima Sjeverne Makedonije i Bugarske treba završiti svoj posao zato što ima moju, kao i podršku od (premijera Bugarske) Bojka Borisova, naglasio je Zaev.

 

M.M.