Nakon što su, prema NATO-u, otplovili Crna Gora i Sjeverna Makedonija, Rusiji se potpuno suzio prostor na Balkanu, pa su trenutačno jedini slobodni prostori Srbija i dio BiH (Republika Srpska) i ne žele još i njih propustiti i prepustiti SAD-u i EU.

Signal da je Moskva odlučno krenula u bitku za Srbiju je i imenovanje pravog Putinova diplomatskog kapitalca na mjesto novog veleposlanika u Beogradu - Aleksandra Bocan Harčenka, koji bi trebao obaviti misiju izbacivanja Zapada iz srpskih planova, i druga faza - definitivno uključenje Srbije u rusku sferu, piše Jutarnji list.

Bocan Harčenko krajem 90-ih radio je kao savjetnik u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu, odakle je otišao za veleposlanika u BiH gdje je, kažu, od Milorada Dodika učinio najlojalnijeg ruskog balkanskog saveznika.

Na poziciju veleposlanika Bocan Harčenko dolazi u Beograd s pozicije šefa Četvrtog departmana ruskog ministarstva vanjskih poslova koji obuhvaća područje od Turske do Slovenije.

Stoga, Rusija neće mirno gledati kako Zapad podvrgava Srbiju, ali i ostatak Balkana, svom utjecaju, Bocan Harčenko nije samo veleposlanik u Srbiji, on ima ulogu i ruskoga gubernatora Balkana, ne samo kako bi privukao Srbiju i RS, nego i onemogućio priključenje BiH NATO-u te da bi pokušao ojačati ruski utjecaj na ostale postjugoslavenske zemlje.

Analitičari vjeruju da se u taj plan uklapa i novi srbijanski veleposlanik u Moskvi, vojni analitičar - Miroslav Lazanski.

Inače, Bocan Harčenko je u Srbiju došao i kako bi omeo plan Bruxellesa da se Aleksandru Vučiću ne omakne priznanje neovisnosti Kosova.

Naime, u tom slučaju, prema ruskom mišljenju, Srbija bi uplovila u zagrljaj Zapada, pa čak i prema NATO-u. Rusiji svakako takav scenarij“kosovskog pitanja” ne odgovara, jer time se taj problem skida s dnevnog reda i Moskva više ne bi bila potrebna, a u Kremlj ne vjeruje sasvim da je Vučić odan sloganu “Kosovo je Srbija” te se zapravo Vladimir Putin predstavlja kao zadnji zaštitnik srpskih interesa, čak i ako “srpska elita” zariba pa je i novi veleposlanik rekao da je Rusija “vjerna Rezoluciji UN-a 1244 o Kosovu”.

Aleksandar Bocan Harčenko zato je u prvom istupu rekao da će Rusija uvijek biti na braniku Kosova te da je vojno neutralna Srbija najvažniji strateški interes te zemlje.

No, Rusija se pribojava da je približavanje EU zapravo predvorje NATO-a te podsjeća da su sve istočnoeuropske zemlje prvo postale članice NATO-a, kao kakva inicijacija za članstvo u EU. Moskva ne želi da se i sa Srbijom dogodi isto.

 

M.M.