Nakon sastanka s premijerom Benjaminom Netanyahuom, u Jeruzalemu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izrazila je namjeru da odnose Hrvatske i Izraela s prijateljskih podigne na razinu strateškog partnerstva.

- Moj glavni interes je podići razinu naših odnosa s prijateljskih na odnose strateškog partnerstva, izjavila je predsjednica nakon razgovora s Netanyahuom u četiri oka, te dodala da dvije zemlje dijele zajedničke interese u sigurnosti, obrani i gospodarstvu.

U kontekstu zajedničkih sigurnosnih prijetnji, ocijenila je važnim da se dvije zemlje zajedno brinu o Europi i Mediteranu te da je suradnja i zajednička borba protiv izazova poput terorizma i širenja oružja za masovno uništenje najvažnija za sigurnost naših naroda.

Reagirajući na činjenicu da i u Europi antisemitizam ponovo raste, poručila je da će Izrael "u prvoj polovici 2020. ne samo imati prijatelja za kormilom Europske unije" već će Hrvatska raditi na njegovanju sjećanja na holokaust i borbi protiv antisemitizma. 

- Zadnje, ali i ne manje važno, vjerujem da moramo pažnju Europe i SAD-a usmjeriti na stanje u našim regijama, kazala je predsjednica.

Podsjetila je da problemi prerastu u sporove i to nažalost vrlo brzo.

- Možemo učiniti mnogo dobroga, ali i potonuti u kaos. I stoga moramo nadzirati sve što se dešava oko nas i, što se Hrvatske tiče, pomoći susjednim zemljama - BiH i Makedoniji - da dođu u okrilje Europske unije.

Izraelski premijer je nakon izraza sućuti za poginulog vojnika u Afganistanu kazao da je taj događaj primjer zajedničkih izazova s kojima se suočavamo.

Vrlo jasno je upozorio  na opasnost radikalnog islama koji "želi čovječanstvo vratiti u najmračnija vremena".

- Namjeravao sam reći Srednji vijek, ali on je napredan, rekao je Netanyahu.

Prema njegovim riječima, radikalni islam ne utjelovljuje se samo u Daeshu (ISIL), već "prije svega u Iranu koja je jedna moćna i zlonamjerna sila".

- Biti ću vrlo jasan: Izrael je na prvoj crti bojišnice protiv radikalnog islama. Da Izrael nije ovdje, Bliski istok bi pao u ruke radikalnog islama. Braneći sebe, branimo cijeli Bliski istok, a braneći Bliski istok branimo Europu, zaključio je Netanyahu.

 

M.M.