Njemačka industrijska proizvodnja snažno je pala u lipnju, pokazali su službeni podaci, signalizirajući nastavak teškog razdoblja za vodeće europsko gospodarstvo.


Industrijska je proizvodnja u lipnju pala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je gotovo stagnirala, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike.

Na godišnjoj razini pad je bio još izraženiji i iznosio je 5,2 posto.

„Nastavlja se pad aktivnosti u industriji”, konstatiraju u ministarstvu, napominjući da je u cijelom drugom tromjesečju proizvodnja smanjena 1,8 posto. Vladini ekonomisti posebno izdvajaju pad proizvodnje metala, alatnih strojeva i automobila.

Promatrano po kategorijama, najviše je smanjena proizvodnja intermedijarnih dobara, za dva posto. Najblaži je pad proizvodnje zabilježen u kategoriji potrošačkih dobara, za 1,4 posto. Proizvodnja energije također je smanjena, za 1,6 posto, a blagi je rast, za 0,3 posto, zabilježen tek u građevinskom sektoru.

Glavni problem za njemačku industriju više nije manjak kvalificiranih radnika i opreme kao prošle godine već potražnja. Tračak nade unio je jučer objavljeni podatak o rastu novih industrijskih narudžbi u lipnju za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Glavni je razlog bio oporavak potražnje iz zemalja izvan eurozone koje su poskočile 8,6 posto.

Iz ministarstva su ipak upozorili da unatoč sporijem padu novih narudžbi u drugom tromjesečju u cjelini, "pokazatelji poslovne klime još ne signaliziraju da je dosegnuta točka zaokreta".

Njemačka industrija i dalje trpi negativne posljedice strukturnih promjena u automobilskom sektoru, kontinuiranih trgovinskih sukoba i Brexita, pa budućnost baš i ne zgleda ružičasto, konstatira ekonomist banke ING Carsten Brzeski.

Stručnjaci odavno ističu vezu između rasta u najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima Hrvatske i rasta u Hrvatskoj, a među njima Njemačka zauzima jedno od najvažnijih mjesta.

Izvoz u Njemačku u prva četiri mjeseca porastao je za 12,1 posto, na 697 milijuna eura. Njemačka je za većinu država članica EU, prema privremenim podacima Eurostata, država u koju se u 2018. najviše izvozilo, ali i iz koje se najviše uvozilo.

 

M.M.