Na Kosovu se danas održavaju izvanredni parlamentarni izbori na kojima su stranke većinskih kosovskih Albanaca u utrci za 100 zastupničkih mjesta, dok je manjinskim nacionalnim zajednicama zajamčeno 20 mandata, od kojih će 10 podijeliti srpske stranke.Birališta su otvorena u sedam sati ujutro.


Prijevremeni izbori raspisani su nakon što je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u kolovozu poslije ostavke premijera Ramusha Haradinaja 19. srpnja koji se povukao s dužnosti zbog poziva haškog Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK), čiji je jedan od zapovjednika bio i Haradinaj.

Ovo su sedmi parlamentarni izbori na Kosovu i svi su do sada, poslije jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova 2008., održani kao izvanredni, a vlada Ramusha Haradinaja najkraće se zadržala na vlasti - samo dvije godine.

Središnje izborno povjerenstvo (CIK) Kosova objavilo je da pravo glasa ima ukupno 1,937.868 birača, a kojih se 117.808 glasača nalazi na biračkim popisima u 10 općina gdje su većinsko stanovništvo Srbi i oni će odlučivati o 10 madata koji, po izbornom zakonu Kosova, u parlamentu pripadaju srpskoj zajednici.

Za 120 zastupničkih mjesta u utrci je 1060 kandidata iz 20 stranaka, četiri koalicije, te jedan neovisni kandidat iz bošnjačke zajednice. Izborna kampanja počela je 25. rujna, a završila 4. listopada.

Srbe na kosovskim izborima predstavljaju Srpska lista (SL), koja ima službenu potporu države Srbije i na vlasti je u svih 10 većinskih srpskih općina na Kosovu, Partija kosovskih Srba (PKS) iz Leposavića, koalicija "Sloboda" sa sjedištem u Gračanici, te Samostalna liberalna stranka (SLS) iz Gračanice.

Srpska lista je u prethodnom mandatu imala devet mandata od 10 zajamčenih srpskoj zajednici, dok je jedan mandat pripadao predsjedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Izborna šutnja počela je u petak u ponoć, a prethodila joj je kratka, ali burna predizborna kampanja.

 

M.M.