Kosovo je u nedjelju izabralo novi saziv parlamenta. Najviše glasova osvojila je stranka Samoodređenje Albina Kurtija, zatim Demokratski savez Kosova Ise Mustafe. Na trećem mjestu je, dosad vladajuća, Demokratska partija (PDK) Hashima Thacija i Kadrija Veselija

Gotovo dva milijuna glasača biralo je 120 zastupnika u parlamentu, a na izborima se natjecalo više od 1000 kandidata iz 20 stranaka - sklopljene su četiri koalicije, zanimljivo - čak i one čije bi stranke trebale biti na suprotnim stranama.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu pobijedila je opozicija. Najviše glasova osvojila je stranka Samoodređenje Albina Kurtija, zatim Demokratski savez Kosova Ise Mustafe. Na trećem mjestu je, dosad vladajuća, Demokratska partija (PDK) Hashima Thacija i Kadrija Veselija i ona očito ide u oporbu.

Onaj tko je prvi, makar pobijedio i sa nekoliko glasova dobija od predsjednika republike mandat za sastavljanje vlade i ojačan time ide u pregovore za sastavljanje vladajuće koalicije.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da je Srpska lista, koju podupire službeni Beograd, ostvarila "najuvjerljiviju pobjedu u svojoj povijesti", osvojivši više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama.

M.M.