Nacionalno vijeće za konkurentnost objavilo je rezultate ''Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2019.", u kojem se Hrvatska nalazi na 63. mjestu među 141 gospodarstvom svijeta te je poboljšala svoju poziciju za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu, što je najveći pomak u regiji koji je neka zemlja napravila.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 99 % svjetskog BDP-a i 94 % svjetske populacije te rang znatno manje ovisi o percepciji, a više o statističkim pokazateljima

Metodologija se temelji na analizi 12 stupova konkurentnosti: institucije, infrastruktura, primjena ICT-a, makroekonomska stabilnost, zdravlje, vještine, tržište proizvoda, tržište rada, financijski sustav, veličina tržišta, poslovna dinamika i kapacitet za inovacije. Stupovi konkurentnosti grupirani su u četiri skupine: poslovno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacijski ekosistem.

Metodologija također mjeri i udaljenost zemlje od ''idealnog stanja" ocjenom od 0 do 100, a u odnosu na prošlu godinu Hrvatska je poboljšala svoju ocjenu za 1,8 i ona sada iznosi 61,9, što znači da smo za 38,1 udaljeni od idealnog stanja (ocjena 100).

 

M.M.