Američki predsjednik Donald Trump našao se izoliran od svojih najbližih političkih saveznika nakon što je najavio povlačenje sa sjevera Sirije, čime bi dotadašnje američke saveznike Kurde ostavio na cjedilu.

Čelnik republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, koji je do sada uvijek stajao uz Trumpa, glasno se pobunio protiv ovakve odluke.

-Povlačenje američkih snaga iz Sirije samo bi koristilo Rusiji, Iranu i Assadovom režimu. I povećalo bi rizik da će se ISIS i druge terorističke skupine regrupirati, rekao je McConnell.

Zbog ove odluke, Trumpa je napao i senator Lindsey Graham, inače glasan zagovornik predsjednika i njegov čest partner na golf terenu. “Napuštanje Kurda bila bi katastrofa u nastajanju”, kazao je Graham, “mrlja na američkoj časti”.

Turske snage 'uskoro' će prijeći sirijsku granicu

Turske snage imaju namjeru "uskoro" prijeći sirijsku granicu, rekao je pomoćnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana u srijedu, nakon nenadane najave Washingtona o povlačenju američkih postrojbi iz sirijskog područja blizu turske granice.

U tvitu, direktor za komunikacije turskog predsjednika, Fahrettin Altun, rekao je da se kurdske snage mogu ili predati ili će ih Ankara "natjerati da prestanu ometati" tursku borbu protiv džihadista Islamske države.

Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gdje su pomogle poraziti Islamsku državu, no Turska ih smatra teroristima. Kurdi su rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem "zabili nož u leđa".

Turska želi na području sjeveroistočne Sirije, nakon što su američke snage počele napuštati to područje, stvoriti “sigurnosnu zonu” kojom bi odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju.

Erdogan je također ranije rekao da bi u "sigurnosnu zonu" omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji.

Za Tursku, dolazak nekurdskih Sirijaca u područje "sigurnosne zone" poslužilo bi kao tampom zona protiv Kurda, turske najveće sigurnosne prijetnje.

Američko povlačenje iz regije moglo bi ostaviti snage pod vodstvom Kurda na milost i nemilost napada turskih oružanih snaga

M.M.