Američki predsjednik Donald Trump objavio je na društvenoj mreži Twitter da "odlične vijesti" stižu iz Turske gdje izaslanstvo SAD-a, na čelu s potpredsjednikom Mike Pencom vodi razgovore u Ankari zbog turske ofanzive na sjeveroistok Sirije.

-Hvala turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Milijuni života bit će sačuvani, napisao je Trump

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je da se Turska suglasila sa uspostavljanjem petodnevnog prekida vatre na sjeveroistoku Sirije kako bi bilo omogućeno povlačenje kurdskih snaga.

Pence se nešto ranije sastao sa Erdoganom u sklopu misije SAD-a da uvjeri Tursku da obustavi svoju ofanzivu na sirijske Kurde.

Asad se suprotstavlja agresiji Turske

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad obećao je da će se turskoj ofenzivi suprotstaviti svim legitimnim sredstvima nakon što se njegova vojska rasporedila kao podrška kurdskim snagama protiv kojih je usmjerena vojna operacija Ankare na sjeveru Sirije.

Upozorivši na agresiju Turske, Asad je jamčio da će Sirija odgovoriti na napad u bilo kojem dijelu sirijskog teritorija svim raspoloživim legitimnim sredstvima.

To je prva reakcija predsjednika Asada nakon što se njegova vojska rasporedila u područjima sjevera zemlje na poziv poluautonomne vlasti kurdske manjine, koja je od 9. listopada na meti ofenzive turske vojske i njihovih sirijskih pomagača.

Odražavajući dosad neviđeno zbližavanje Damaska i kurdske manjine, njihove snage su se u nekim područjima sukobile sa sirijskim pomagačima Ankare, posebice blizu Ain Ise.

Asad je naglasio da je Sirija odgovorila na grubu invaziju Turske na nekoliko mjesta, napadom na njihove agente i teroriste.

 

M.M.