Europska komisija trebala bi danas usvojiti pozitivnu ocjenu da Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za ulazak u schengenski prostor, za što je potrebno ispuniti niz preduvjeta - preuzeti odgovornost za kontrolu vanjskih granica te izdavati schengenske vize u ime ostalih država članica toga prostora.


U ponedjeljak, dan uoči odluke, svih 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu uputilo je zajedničko pismo u kojem pozivaju Komisiju da se odupre slovenskim europarlamentarcima koji postupak  pokušavaju politizirati.

Hrvatski eurozastupnici navode da Komisija mora ostati politički nepristrana i odluku donijeti na temelju objektivnih mjerila.

Podsjetimo, država koja želi biti dio Schengenskog prostora mora biti u stanju potpuno provoditi šengenski zakonik, što uključuje kontrolu granica na kopnu, moru i u zračnim lukama, izdavanje viza, policijsku suradnju i zaštitu osobnih podataka. Također mora biti uvezana u Schengenski informacijski sustav (SIS), najrašireniji i najveći sustav razmjene informacija o sigurnosti i upravljanju granicama u Europi.

Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti za ulazak u Schengen nije dovoljna, ali je preduvjet da bi zemlje članice mogle donijeti političku odluku o primanju u šengenski prostor.

Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nemaju suglasnosti država članica.

 

M.B.