Njemačka će u sljedećoj godini povećati svoje obrambene izdatke na oko 1,4 posto BDP-a, čime se brže od najavljenog približava cilju od dva posto izdvajanja za obranu, javila je u ponedjeljak Njemačka novinska agencija (dpa) pozivajući se na izvore u Bruxellesu.

Berlin je, desetak dana uoči samita NATO-a u Londonu, stožeru NATO-a u Bruxellesu dostavio procjene za 2020. iz kojih proizlazi da će za svrhe obrane odvojiti ukupno 50,25 milijardi eura, što je oko 1,42 posto BND-a. To je porast od 6,2 posto u usporedbi s tekućom godinom.

Njemačko ministarstvo obrane je još sredinom ove godine procjenjivalo kako izdaci 2020. neće premašivati iznos od 50 milijardi eura.

Stožer NATO-a je od zemalja članica zatražio procjene izdataka za sljedeću godinu dostave uoči sastanka na vrhu NATO-a u Londonu početkom prosinca, kako bi se okončali sukobi unutar NATO-a o raspodjeli troškova. Cilj članica NATO-a je izdvajanje za obranu od 2 posto BDP-a.

Rasprava o raspodjeli troškova unutar NATO-a razvila se nakon dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na vlast. On je zaprijetio izlaskom SAD-a iz NATO-a ne poveća li se izdvajanje saveznika za obranu te posebice okrivljavao Berlin da premalo izdvaja u obrambene svrhe.

 

M.M.