Turska više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Europu. Policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani. Odluka je posljedica zračnih napada sirijskih snaga na Idlib, u kojima je poginulo najmanje 29 turskih vojnika, objavila je službena Ankara.

Turska brzo odgovorila na napade Asadovih snaga koje podupiru Rusija i Iran.

"Svi poznati položaji sirijskih snaga pod paljbom su naših kopnenih i zračnih postrojba. Osvetit ćemo naše hrabre vojnike", rekao je glasnogovornik turskog predsjednika Erdogana.

Turski dužnosnik je ujedno pozvao međunarodnu zajednicu, pa tako i Rusiju i Iran, saveznike Damaska, da "pokažu odgovornost" i "zaustave zločine protiv čovječnosti koje čini režim".

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je "nasumične zračne napade sirijskih snaga i njihovih ruskih saveznika" i pozvao na smirivanje stanja.

O tome je sinoć razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom pozivajući na poštovanje međunarodnog prava i podupiranje napora UN-a za mirno rješenje.

Damask je u prosincu počeo ofenzivu u kojoj je više mjesta pokrajini Idlibu oslobodio od pobunjenika i džihadista i koja je prouzročila humanitarnu katastrofu s gotovo milijun izbjeglica natiskanih na uskom području uz tursku granicu. U sirijskom ratu je od 2011. izginulo više od 380.000 ljudi.

Podsjetimo, turske snage su još u listopadu prešle tursko-sirijsku  granicu, i to odmah nakon nenadane najave Washingtona o povlačenju američkih postrojbi iz sirijskog područja blizu turske granice.

Akcija turske vojske bila je usmjerena na kurdske snage, inače saveznike SAD-a.

 

M.M.