Od pojave novog koronavirusa, buknule su mnoge terorije zavjere o načinu kako je nastao virus, a ulje na vatru posljednjih dana je dolila i jedna italijanska emisija iz 2015. koja se brzo proširila društvenim mrežama.

Naime, 2015. godine, u emisiji "Leonardo" kanala RAI emitiran je prilog u kome se navodi kako su kineski znanstvenici još tada kreirali supervirus koji može napasti ljude, posebno dišne organe. Prema ovom prilogu, proteine uzete od slijepih miševa nakalemili su na virus koji uzrokuje SARS, a koji je također nastao od miševa.

Kada se ova snimka stara nekoliko godina ponovo pojavila u javnosti podigla je pravu buru u Italiji, europskoj zemlji najteže pogođenoj epidemijom koronavirusa.

Prema ovoj teoriji, kineski znanstvenici iz Vuhana su stvorili virus kao bioterorističko oružje.

Međutim, Institut Skrip, koji je nedavno o tome objavio članak u magazinu Nature Medicine tvrdi da je novi koronavirus SARS-CoV-a proizvod prirodne evolucije.

Profesori spomenutog Instituta su usporedili genome znanih sojeva koronavirusa i utvrdili da je "novi koronavirus nastao zahvaljujući prirodnim procesima".

Međutim, znanstvena pojašnjenja nisu umirila pojedine italijanske političare koji su najavili da će se ovim pitanjem pozabaviti i parlament, pa čak i tužiteljstvo.

 

M.M.