Sa Srbima je uvijek isti problem. Priče su im bajkovite, sve dok ih činjenice ne demantiraju. A činjenice ih, u pravilu, demantiraju. “Crvena zastava” Kragujevac nekad je proizvodila najgore automobile na svijetu, po licenci Fiata. Danas radi to isto, samo još gore.

U Fiat-Chrysleru, prije coronavirusa, jedina zaista isplativa prozvodnja bila je vezana uz “staru talijansku marku” Jeep. Sve ostalo bilo je vrlo problematičlno, a perjanica, dakle najgori od najgorih, bio je posve nevažan ogranak Fiat-Chrysler Srbija. U tom mutnom pranju novca Srbija, sa svojim premudrim vodstvom! - i vlasništvom od 30% - preuzale je sve troškove i sav rizik, dok su Talijani nastojali preko Srbije ući, na vrlo mala vrata, u Putinovu Rusiju. Inače, Fiat u Rusiji drži ugled odlične marke, čiji mediteranski automobili funkcioniraju do temperature od plus 20 stupnjeva Celzijusa. Kad temperatura padne ispod toga - automobili se guraju do auto-otpada.

Čak i tako problematična firma, pokrenuta 2009., postala je 2014. najveći srpski izvoznik!?   Međutim, Fiat-Chrysler Srbija i dalje je u svojoj suštini “Crvena zastava” i shodno tome sve je vrlo brzo sjelo na svoje pravo mjesto, naime, na dno. Prema pisanju beogradske “Politike” 15. svibnja 2020. situacija je objektivno - vrlo složena, odnosno... “Situacija je zabrinjavajuća. Od popuštanja mera u borbi protiv korone i ukidanja vanrednog stanja, u Kragujevcu su sve velike kompanije pokrenule pogone, osim „Fijata”. Oko 2.400 radnika je poslato na plaćeno odsustvo u martu, a niko pouzdano ne zna kada bi oni mogli u pogone. Pojavile su se informacije da je FKAS tražio odobrenje Vlade Srbije da se proizvodnja odloži sve do jeseni.“Ima logike u tome, jer intenzitet naše proizvodnje zavisi od otvaranja tržišta, pre svega u Italiji, Francuskoj, Španiji, gde prodajemo najviše automobila” kaže za „Politiku” Zoran Marković, predsednik fabričkog Samostalnog sindikata.Ove godine, u kragujevačkom „Fijatu” napravljeno je oko 10.000 (?!) „500-L”, koji je ušao u proizvodnju još 2012. godine. Prodaja vremešnog modela je splasnula, o čemu govori i inicijativa da se „500-L” ponudi srpskim taksistima po povoljnim uslovima – na kredit sa mesečnom ratom od 57 evra. U ponudi je jedan od modela „500-L” koji u salonima košta oko 12.000 evra.Sa proizvodnjom od 10.000 automobila, već je ispunjeno pola plana za ovu godinu.”

Problem je što su se uvijek u Kragujevcu proizvodili automobili za otpad. Zastarjeli modeli, u svojim najjeftinijim verzijama, sklepani na najgori način - što je moglo funkcionirati u vrijeme druga Tita i njegove podjednako sklepane države. Međutim, na području auto-industrije došlo je do dramatičnih pomaka na bolje - osim u Kragujevcu.

Proizvodnja vrlo ružnog i vrlo brzo posve zastarjelog FIAT-a 500 L, poznatog u (srpskom) narodu kao “Fićo na steroidima”, je besmislena u vremenu kad su svuda oko nas neusporedivo kvalitetniji i ljepši automobili. Fiat-Chrysler, kao globalno neuspješna firma, posve je nezaiteresirana za sudbinu svog bezveznog ogranka, koji je služio samo za mužnju Srbije. Naime, nema nikakvih planova za tu zaboravljenu tvornicu, nema novih modela, nema budućnosti.

I zato, kao u "dobra stara" vremena Titinih bedastoća, radnici u Kragujevcu, koji su već godinama na sve duljim i sve slabije plaćenim odmorima, lagano se bave poljoprivredom i građevinom i čekaju da Kinezi kupe posrnulog patuljka. Srbija pobjeđuje i kad gubi... A u pravilu - stalno gubi...

 

F. Perić