EU najesen očekuje uspješno okončanje dijaloga Srbije i Kosova, a do kraja godine i okončanje tog procesa koji bi trebao rezultirati uzajamnim priznanjem dviju država, objavila je izvjestiteljica za Kosovo Europskog parlamenta (EP) Viola von Cramon.

“Optimistična sam u pogledu dijaloga Srbije i Kosova”, napisala je von Cramon na Twitteru, i podsjetila da se posrednik EU u pregovorima Miroslav Lajčak sastao u Bruxellesu s predstavnicima obje strane, premijerom Kosova Abdullahom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Spomenula je i da bi novi pozitivan korak u dijalogu trebala biti konferencija, koju bi u Parizu trebao organizirati francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Nakon toga će očekivanja biti da konačno, nadamo se, vidimo sporazum o međusobnom priznanju tijekom jeseni. Na tome uistinu moramo inzistirati i radimo s obje strane, kako bismo do kraja godine postigli uspješan ishod”, napisala je Cramon.

Ona je na Twitteru istakla da se specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine MIroslav Lajčak susreo sa predstavnicima obe strane, premijerom Kosova Avdullahom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bruxelesu prošlog tjedna.

“S EU na mjestu vozača, uskoro ćemo moći napredovati. Sljedeća faza bit će, nadamo se, konferencija u Parizu”, napisala je Cramon.

 

M.M.