Osoba osumnjičena za špijunažu u korist Egipta radila je u tiskovnom uredu njemačke vlade do prosinca 2019., a njemačke vlasti vjeruju da Egipat regrutira pojedince da špijuniraju oporbene skupine koje žive u Njemačkoj, piše dw.com

Otkriveno je da je zaposlenik njemačkog Saveznog ureda za tisak godinama radio u egipatskoj tajnoj službi, navodi se u izvještaju koji je u četvrtak predstavio ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

"Ne komentiramo tekuće istrage niti pitanja osoblja", rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel i šef Federalnog ureda za tisak.

Spomenuta osoba, kako se navodi, radila je za tiskovnom uredu njemačke vlade kao zaposlenik srednje razine, prenosi njemački dnevnik Bild.

Prema izvješću, njemačka policija je protiv muškarca provela "izvršne mjere" u prosincu 2019. U sklopu istrage pretražene su prostorije službe, prenio je Bild.

Federalni javni tužitelj potvrdio je da je osoba osumnjičena za špijunažu i da istraga još traje.

"Postoje pokazatelji da egipatske službe pokušavaju regrutiti Egipćane koji žive u Njemačkoj u obavještajne svrhe putem posjeta egipatskim diplomatskim misijama u Njemačkoj i njihovim putovanjima u Egipat", navodi se u izvješću.

Njemačka vlada vjeruje da egipatske tajne službe nastoje prikupiti informacije o Egipćanima koji žive u Njemačkoj koji su možda članovi Muslimanskog bratstva, ali i članovi koptske kršćanske zajednice.

 

M.M.