U Sjevernoj Makedoniji danas se održavaju parlamentarni izbori na kojim se glavna borba očekuje između SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Kristijana Mickoskog, dok DUI, najveća stranka Albanaca, prvi put ima kandidata za premijera, a riječ je o Naseru Ziberiju.

U biračkom popisu je 1.814.263 građana sa pravom glasa, a na izborima sudjeluje 1.578 kandidata iz 15 koalicija i stranaka.

Biračka mjesta će biti otvorena do 21.00 sat, a izborni dan je neradni.
U Sjevernoj Makedoniji jučer su glasale osobe zaražene virusom korona, oni koji su u samoizolaciji i bolesni, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru, prenose makedonski mediji.

Zbog pandemije, omogućeno je formiranje posebnih biračkih odbora sastavljenih od troje zdravstvenih radnika i predstavnika političkih stranaka, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima dijaspora neće glasovati jer se tokom izvanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana.

Ovo su 10. parlamentarni izbori od osamostaljenja te zemlje.
Prvi izbori za zastupnike u makedonskom Sobranju održani su u studenom 1990. godine, dok su posljednji bili 2016. godine.

M.M.