Zastupnica u Europskom parlamentuŽeljana Zovkosudjelovala je u razmjeni mišljenja s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem, kojem je ovo prvi posjet Europskom parlamentu nakon što je preuzeo dužnost premijera, a cilj posjeta je razgovor o razvoju dijaloga između Srbije i Kosova na Odboru za vanjske poslove (AFET).

Zovko je kao zamjenica koordinatora za vanjske poslove poželjela dobrodošlicu premijeru Hotiju  ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP), naglasivši da njegov posjet Europskom parlamentu jasno pokazuje orijentiranost Kosova na Europsku uniju.

Zastupnica Zovko se u svom obraćanju fokusirala na rezultate postignute u prvih nekoliko mjeseci rada Hotijeve Vlade. „Svjedočili smo brojnim sastancima na visokoj razini između predstavnika Kosova i Srbije, kojima je iskazana obvezanost na dijalog“, naglasila je Zovko. „Pozdravljamo zajedničku izjavu od ovog tjedna o obvezanosti na usklađivanje s Europskom unijom, kao i sveobuhvatan zakonski obvezujući sporazum o normaliziranju odnosa od prošlog tjedna“. Zovko je spomenula i odluku o ukidanju trgovinskih restrikcija, nazvavši taj čin politički hrabrim korakom.

Zastupnica Zovko je na kraju svog obraćanju uputila pitanje premijeru Hotiju o njegovom stavu o uravnoteženosti europskog i američkog pristupa u posredovanju.

 

M.M.