Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko imenovana je izvjestiteljicom za revidiranje Djelovanja Unije za europske prijestolnice kulture za razdoblje 2020. – 2033. Zovko će kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje raditi na izradi i koordiniranju Izvješća na temelju prijedloga Komisije.

Zovko je ukazala na značaj ovog Izvješća za gradove Rijeku i Galway.„Slavljenjem europske kulturološke raznolikosti i promicanjem tradicije i kulturne baštine, djelovanje za europske prijestolnice kulture lokalnim kreativnim projektima otvara pozornicu s brojnim mogućnostima”– izjavila je Zovko.„Na žalost, i na Rijeku i na Galway u velikoj mjeri su utjecale restrikcije uvedene zbog pandemije COVID-19.”Dodala je da su mnogi planirani događaji otkazani ili odgođeni, a organizatori nisu mogli kapitalizirati pripremne aktivnosti.„Prijedlog je Europske komisije da se status Rijeke i Galwaya kao europskih prijestolnica kulture produži do kraja travnja 2020. Ovim ću Izvješćem pozvati Europsku uniju da osigura potrebnu financijsku pomoć i tako preuzme dio tereta u ovim teškim vremenima. Na ovaj način Hrvatska i Irska će dobiti još jednu šansu da svijetu pokažu svoju kulturnu baštinu”– zaključila je Zovko.

Prijedlogom je predviđeno da se europske prijestolnice kulture, nominirane za 2021. godinu, pomaknu na 2023. godinu. S obzirom na to da u razdoblju od siječnja ove godine nije bilo moguće provesti sve ideje u potpunosti kako je planirano, gradovi će ovom mjerom dobiti još jednu priliku da svoje ideje provedu u djelo u boljim okolnostima, koje će, nadamo se, nastupiti.

 

M.M.