Ina je izvijestila kako je zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija kojim je utvrđena dodatna, retrogradna porezna obveza od 319 milijuna kuna, a u priopćenju ističe da takve odluke "predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja".

Ina je, kako se navodi, zaprimila zapisnik poreznog nadzora Ministarstva financija, kojim je utvrđena dodatna, retrogradna, porezna obveza na ime PDV-a i poreza na dobit za 2010. i 2011. godinu u iznosu 319 milijuna kuna, uključujući zatezne kamate do dana izdavanja zapisnika, temeljeno na razlici u računanju vlastite potrošnje i gubitaka te evidentiranja naftnih derivata u rafinerijskoj preradi. Ina će uputiti žalbu na taj zapisnik u danom roku, a plaćanje spomenutog iznosa bit će potrebno tek ako se konačnim izvršnim drugostupanjskim poreznim rješenjem potvrde nalazi izneseni u zapisniku, ističu iz Ine.

Podsjećaju i da je slična odluka donesena 2013. godine, za poslovanje iz 2008. i 2009., protiv koje je Ina uložila tužbu Upravnom sudu. "Naime, Ina je obračunala svoju poreznu obvezu u skladu s najboljom poslovnom praksom i relevantnom regulativom, primjenjujući Međunarodne računovodstvene standarde, stoga Ina smatra kako je metodologija procjene Ministarstva neutemeljena", navode iz hrvatske naftne kompanije.

U zaključku obavijesti stoji da "Ina naglašava kako ovakve odluke predstavljaju opterećenje za rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj, te ako se nastave u budućnosti, mogu imati štetan utjecaj na razinu aktivnosti Ininih rafinerija i buduća ulaganja". Ina je slično rješenje Ministarstva financija zaprimila i prošle godine za poslovanje iz 2008 i 2009. godine te je u studenom 2013. platila oko 220 milijuna kuna na ime poreza i kamata i podnijela tužbu Upravnom sudu.

Taj spor još nije završen, a u Ini se neslužbeno doznaje kako su iz kompanije tražili da se sačeka završetak tog postupka pred Upravnim sudom jer se i ovaj put radi o razlici u obračunu utroška vlastite potrošnje i gubitaka u rafinerijskoj preradi. No, kako je zaprimljen zapisnik, a u kompaniji očekuju da će uslijediti i rješenje Ministarstva o poreznom dugu, vjerojatno je da će Ina nakon rješenja platiti obveze koje joj se utvrde te se ponovno žaliti Upravnom sudu.

 

M.M.