Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, tvrdi da je za stabilnost BiH najvažnije da izborni pobjednici unutar tri naroda čine vladajuću većinu na svim razinama vlasti u toj zemlji tvrdeći da se ovoga puta neće moći ignorirati izborna volja Hrvata.

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru kojega čini desetak stranaka, Čović je najavio da će stranke koje su zajedno nastupile na izborima činiti okosnicu vlasti od državne preko entitetskih i županijskih vlada, te da će prve pregovore oko novih koalicija u ovome tjednu imati s čelnicima SDA i SNSD-om koji su na izborima osvojili najveći broj glasova Bošnjaka i Srba.

"Ključni odgovor dali su hrvatski birači koji su s tri četvrtine glasova dali potporu projektu HNS-a, stranaka koje su zajedno izašle na izbore. Veseli me da bez te snage više nitko neće moći sastaviti bilo kakvu vlast na bilo kojoj razini u BiH", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

Posljednje četiri godine vlasti koju je obilježilo izbacivanje najvažnijih hrvatskih stranaka od SDP-a BiH ocijenio je katastrofalnim ustvrdivši da se pokušala uništiti pozicija Hrvata. Pozvao je na što skoriju uspostavu vlasti.

"Do kraja godine moramo imati kosture vlasti na svim razinama. Želimo da legitimni predstavnici tri naroda sjednu za stol", naveo je Čović dodajući kako će inzistirati na uspostavi koalicije koja će zajamčiti hrvatsku jednakopravnost.

"Oko toga mora se postići programska suglasnost i SDA i SNSD-a, a nakon toga trebamo procijeniti s kim proširiti te koalicije", rekao je Čović koji je ranije najavio da će inzistirati na donošenju novih izbornih propisa koji bi onemogućili nametanja izborne volje Hrvatima.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić rekao je kako je lista HNS-a BiH polučila izborni rezultat koji jamči realiziranje "strateških interesa hrvatskog naroda u BiH". Najavio je da će se nakon službenog proglašenja izbornih rezultata održati Sabor HNS-a na kojega će biti pozvani svi izabrani Hrvati.

Nazočio i Martin Raguž

Ljubić je izvijestio i kako je od prošloga tjedna konačno sudski registriran HNS BiH kao institucija, a prva sjednica u njihovim novim prostorijama u ponedjeljak je održana u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

To je prva sjednica čelništva HNS-a izvan zgrade HDZ-a BiH, gdje su održavane sve sjednice, zbog čega su se često čule kritike kako ta institucija u biti iznosi stajališta i zastupa interese ove stranke.

Nakon dužeg vremena sjednici čelništva HNS-a BiH nazočio je i predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž koji je pozvao na reformu i uključivanje u HNS i drugih hrvatskih institucija. Ragužev HDZ 1990. nastupio je na zadnjim izborima izvan bloka stranaka HNS-a BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH stranke su koje su pojedinačno dobile najveće povjerenje bošnjačkog, srpskog i hrvatskog biračkog tijela, potvrdili su cjeloviti rezultati općih izbora u BiH što ih je u ponedjeljak objavilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP), nakon desetodnevnog prebrojavanja glasačkih listića pristiglih iz inozemstva te njihova zbrajanja s onima s biračkih mjesta na kojima se 12. listopada glasovalo u samoj BiH Političke stranke koje su dobile najveće povjerenje birača najavile su kako će već od ovog tjedna početi pregovore o mogućim koalicijama.

 

M.J.