Dosadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji je na izborima održanim 12. listopada osvojio još jedan četvorogodišnji mandat u državnom vrhu, u srijedu je odbacio mogućnost koaliranja sa svojim glavnim rivalom na proteklim izborima Fahrudinom Radončićem, a istodobno je naznačio kako bi među strankama sa srpskim predznakom radije surađivao s dosadašnjom oporbom, nego sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

U intervjuu kojega je dao bosanskohercegovačkom javnom servisu BHT 1 Izetbegović je kazao kako je zagovornik uspostave koalicije na državnoj razini koju bi činile stranke iz istog bloka, odnosno one koje su članice Europske pučke stranke (EPP).

Uz Izetbegovićevu Stranku demokratske akcije (SDA), članice te grupacije su i HDZ BiH, HDZ 1990, Partija demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića i Srpska demokratska stranka (SDS). Čelnici ovih bosanskohercegovačkih stranaka su u travnju u Sarajevu, u nazočnosti predsjednika EPP Josepha Daula, potpisali zajedničku izjavu kojom su potvrdili opredijeljenost za zajedničko djelovanje na tragu očuvanja identiteta i poštivanja raznolikosti, zalaganja za socijalno tržišno gospodarstvo, jačanje pravne države te međusobno poštivanje.

Daul je tada potpisivanje zajedničke izjave pet stranaka nazvao 'aktom nade' koji bi trebao osigurati izgradnju nove BiH. Izetbegović je u srijedu izjavio kako mu 'ne bi bilo mrsko' da su na izborima u Republici Srpskoj većinsku potporu dobile SDS i PDP kao stranke narodnjačke orijentacije.

Pojedinačno najjača stranka na izborima bila je Dodikova SNSD, no neizvjesno je koja će grupacija uspjeti okupiti novu vladajuću većinu u parlamentu Republike Srpske, o čemu ovisi i izgled vladajuće većine na državnoj razini.

'Vidjet ćemo imaju li oni snage napraviti većinu u skupštini (RS)', kazao je Izetbegović. Dodao je kako će SDA ipak poštovati volju birača pa će surađivati i s Dodikovom strankom ako ona bude ta koja će u RS uspostaviti vladajuću većinu.

'Očekujemo istodobno da Milorad Dodik bude konstruktivniji. Bez potrebe su mnogo toga rušili u parlamentu BiH i time nanijeli štetu i nama i sebi, i BiH i entitetu RS', kazao je Izetbegović.

Izetbegović je ocijenio kako su izgledi da SDA vladajuću većinu u Federaciji BiH osigura kroz suradnju s Radončićevim Savezom za bolju budućnost (SBB) 'veoma mali'.

Temeljni razlog za to je Radončićeva predizborna kampanja, u kojoj je snažno napadao Izetbegovića, a koju je Izetbegović nazvao 'prljavom' i 'bolesnim fenomenom koji će se morati rješavati'.

Iako u parlamentu Federacije BiH, jednako kao i u državnome, Socijaldemokratska partija BiH ima određeni broj zastupnika pa bi teorijski i ona mogla biti koalicijski partner, Izetbegović smatra kako to nije opcija te dodaje da je SDP-u nakon izbornog poraza 'vrijeme da se odmori'.

Jedini izgledni partner za SDA u ovakvoj situaciji stoga ostaje Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, koja u Zastupničkom domu parlamenta BiH ima pet od 42 zastupnička mjesta, a u federalnom je treća po redu s 14 od 98 mogućih mandata. SDA u državnom parlamentu ima deset osvojenih mandata, a u entitetskom 29.

Izetbegović je potvrdio kako SDA traži da njen kandidat bude novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH, kao i da joj pripadnu najvažnije dužnosti u izvršnoj vlasti na razini Federacije BiH.

 

M.J.