Nova koalicija u Federacije BiH koju čine HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) mogla bi se raspasti i prije nego što je službeno izabrala izvršnu vlast, a iz nje bi mogao istupiti DF Željka Komšića što je on kao mogućnost nagovijestio u petak.

U gornjem nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BiH, koji uz Zastupnički dom Parlamenta mora potvrditi izbor čelništva ovoga entiteta, većinu u srpskome klubu nemaju stranke HDZ BiH, SDA i DF nego oporbeni SDP BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata. Nije dovoljno što HDZ i SDA imaju većinu u hrvatskom odnosno srpskom klubu zastupnika.

Predsjednik Demokratskog fronte Željko Komšić izjavio je u petak nakon susreta s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem da uspostava vlasti u Federaciji BiH postaje političko blato.

"Mi ćemo već na slijedećoj sjednici Doma naroda FBiH pokušati naći rješenje u svezi s pozicijom potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. U slučaju da se to ne može postići, morat će se tražiti drugo rješenje, a to znači da onda netko drugi umjesto DF-a ulazi u priču o formiranju vlasti", rekao je Komšić.

Pojasnio je kako DF ima samo jednog zastupnika u klubu Srba te je odbio mogućnost da njegova stranka trguje mandatima. Umjesto njih u vlast bi po Komšiću mogli ući SDP BiH ili Savez za bolju budućnost BiH.

Čović je pak nakon sastanka rekao kako izborni zakon pokazuje slabosti te je poručio da će, ukoliko se slijedećeg tjedna ne postigne dogovor o kluba Srba, izbiti politička kriza.

Izbori u BiH održani su u listopadu prošle godine a zbog složenih procedura teško je postići dogovor o izboru novih izvršnih vlasti.

 

M.J.