Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić bio je osobni izaslanik Tomislava Karamarka na VI. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru, gdje je više od 400 izaslanika dalo jednoglasnu potporu usvajanju deklaracije kojom se traži sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH, ali i federalizacija zemlje u kojoj bi i Hrvati ostvarili ravnopravnost.

Tijekom obraćanja sabornicima, Brkić je podsjetio nja temelje na kojima je nastala Republika Hrvatska.

-Od samog početka HDZ se zalagao za zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske. To je bila jedna od najvažnijih sastavnica politike našeg prvog predsjednika i najvećeg Hrvata u povijesti dr. Franje Tuđmana - istaknuo je Brkić.

Istaknuo je da HDZ nikada neće zaboraviti obrambeni i oslobodilački rat u kojem su veliki doprinos dali upravo Hrvati iz Bosne i Hercegovine.

- Od samog konstituiranja Hrvatskog narodnog sabora, HDZ je snažno podržavao jedinstvo i okupljanje. To posebno naglašavam u kontekstu priznavanja braniteljskih prava pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane te niza nepovoljnih zakona koji su doneseni u Hrvatskom saboru na štetu svih Hrvata koji žive izvan RH. Sve ćemo to promijeniti jer je vođen jedinstveni Domovinski rat - poručio je Brkić.

Kao temeljno načelo hrvatske politike u budućnosti naveo je potpunu ustavnopravnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s ostala dva naroda u BiH.

- Niti jedno institucionalno rješenje koje ne polazi od tog načela za nas Hrvate neće biti prihvatljivo. Hrvati u BiH za sebe ne traže ništa više, ali neće i ne mogu pristati na ništa manje nego što imaju druga dva konstitutivna naroda. Republika Hrvatska kao supotpisnica i sukreatorica Daytonskog sporazuma, a samim tim i postojećeg uređenja BiH, ima legitimni interes i obvezu održavanja stabilnosti BiH. Imamo pravo reći što mislimo o položaju Hrvata u BiH, jer o stabilnosti BiH ovisi i stabilnost Republike Hrvatske. To je naša ustavna ali i naša moralna i emotivna obveza. To je naš interes ali i pitanje europske zajedničke sigurnosti - istaknuo je Brkić.

Hrvatsko pitanje u BiH označio je prvim i nezaobilaznim uvjetom za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO.

-Hrvatska je poslala punopravna članica EU-a a u interesu je Hrvatske, ali i EU-a, da to postane BiH. Prvi i nezaobilazni uvjet za ubrzanje procesa pristupanja BiH u EU i NATO je trajno i pravedno rješenje hrvatskog pitanja u BiH. Hrvatski interes, a i interes Europske unije, je stabilna BiH koja slijedi europske standarde i emancipirana politička država. Hrvatski narod i Republika Hrvatska su most spajanja BiH s Europskom unijom - kazao je Brkić.

Federalizaciju BiH ocijenio je kao temelj za postizanje istinske ravnopravnosti svih naroda i svih građana na teritoriju cijele BiH.

-Došlo je vrijeme da legitimni politički predstavnici sva tri naroda sjednu i nastave razgovore o održivom uređenju BiH. BiH se može urediti kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima svih naroda. Koliko će federalnih jedinica biti trebaju se dogovoriti legitimni predstavnici sva tri naroda. Prilikom konstituiranja federalnih jedinica, pored povijesnih i zemljopisnih kriterija, i te kako se mora voditi računa i o etničkim kriterijima ali i o kriterijima gdje neće biti privilegiranih. U federalnim jedinicama u kojima su pojedini narodi većinski mora se zajamčiti jednakopravnost s drugim narodima i građanima. Time bi se uspostavila istinska ravnopravnost svih naroda i svih građana na teritoriju cijele BiH. Legitimni hrvatski predstavnici u BiH imali su i imat će punu potporu HDZ-a, a nadam se i hrvatskih institucija u Zagrebu i oni će prihvatiti svaki dogovor koji prihvate legitimni predstavnici Hrvata u BiH. Svaki pokušaj rješavanja mimo legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u BiH i protiv njihove volje vodi BiH u slijepu ulicu bez ikakvog napredka - istaknuo je.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sudionicima je uputio pismo potpore u kojem je podupro sadržaj usvojene deklaracije te naglasio da je cilj hrvatske politike u BiH potpuna ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

 

R.H.